Гешев: Ако ми отнемат правомощията, ще живея по-спокойно

Гешев: Ако ми отнемат правомощията, ще живея по-спокойно
стоп кадър/ФБ - архив
A A+ A++ A

"За реформа в съдебната система много политици говорят, но малко действат", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в началото на срещата на ръководството на парламентарната група с главния прокурор Иван Гешев.

Обвинител №1 вече проведе такива срещи в парламента с "Български възход" и с ГЕРБ. Карадайъ добави още, че за някои съдебната реформа се изразява в това да защитават "интересите на една особа и един частен кръг".

"Как вие виждате отнемането на правомощията на главния прокурор?", попита Карадайъ главния прокурор, като добави, че с оглед на сформираната конституционна комисия и депутатите ще обсъждат този въпрос. Лидерът на ДПС обаче направи уговорката, че преди да вземат решенията в тази посока, те ще коментират идеите с главния прокурор, на нас ще ни предстои да имаме такава работа. "Ще се допитаме до вас", каза Карадайъ.

"Съвсем сериозно ще ви кажа - изглежда ми много добре, защото ще живея много по-спокойно", отвърна Гешев на въпроса за правомощията му.

"Аз не се притеснявам да чуя аргументите на ДБ и ПП, без диалог не може", категоричен беше той. И добави, че разделението на властите означава и взаимодействие между тях, а не "съдебна реформа", която да се възприема като начин да се овладее съдебната власт.

"А иначе, за идеите за промени в Конституцията казах и на други парламентарни групи - моето становище е, че въпросът с правомощията на главния прокурор трябва да бъде решен. Защото това се използва само с политически цели", заяви Гешев. Той посочи, че навсякъде в ЕС прокуратурата е йерархично конструирана, така, както е и у нас.

"След 10 ноември очакваме предварителен анализ на това, което се случва. Резултатите вече започват да се появяват и ще са трагични за българските граждани. Донякъде съм удовлетворен, че успяхме да защитим българските магистрати", посочи Гешев и нарече закриването на спецправосъдието "трагичен законодателен експеримент".

По думите на главния прокурор, европейските прокурори и съдии са изразили основно съжаление след това решение.

"Това бе лустрация на съдии и прокурори, нещо, което Българската конституция не допуска. Конституционният съд потвърди това мое становище. Връщаме се към модели, които бяха отречени от европейските", посочи обвинител номер едно и предрече особено мрачни перспективи в бъдеще.

"Недай си Боже, да се наложи да търпим последствията и в лично качество. Уплашен съм", посочи още Иван Гешев, цитира дир.бг.

Срещите на главния прокурор с политическите сили от НС са във връзка с писмо, което Гешев изпрати до всички депутати от 48-ия парламент относно необходимостта от дебат за провеждането на правна реформа.


#Иван Гешев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"