Кандидат-сенатор направи скандално изказване за аборта

Кандидат-сенатор направи скандално изказване за аборта
Снимка: Indiana State Treasurer
A A+ A++ A

Ричард Мурдок, републиканският кандидат за американския Сенат в щата Индиана, заяви по време на предизборни дебати във вторник, че дори когато животът започне с ужасната ситуация на изнасилване, това е нещо, което Бог е възнамерявал да се случи.

Изказването предизвика критика от демократическия му съперник, конгресмен Джо Донъли, както и от лагера на републиканския кандидат за президент Мит Ромни, съобщи „Ройтерс", цитирана от БТА и БНР.

Въпреки това Мурдок защити думите си по време на дебата в Индиана, където той, Донъли и либертарианският кандидат Андрю Хорнинг бяха запитани за мнението им за аборта.

Републиканецът заяви, че според него единственото изключение, при което е допустим абортът, е в случай че е застрашен животът на майката.

По думите му той дълго се борил със себе си, докато накрая осъзнал, че животът е Божи дар и дори когато започва в тази ужасна ситуация - изнасилването, това е нещо, което Бог е имал намерение да се случи.

Мурдок, фаворит на консервативното движение „Чаено парти", отстрани дългогодишния сенатор Ричард Лугар на първичните републикански избори в началото на годината и води оспорвана битка с Донъли преди изборите на 6 ноември.

Председатят на Националния комитет на Демократическата партия Деби Уосърман-Шулц нарече думите му възмутителни и унизителни за жените.

Донъли пък коментира, че изнасилването е отвратително насилствено престъпление във всички случаи.

„Бог, в когото вярвам, и в когото зная, че вярват повечето жители на Индиана, не може да е имал намерение изнасилването да се случи когато и да било", подчерта демократическият кандидат в изявление след дебатите.

Ромни, който преди дни пусна в целия щат реклами в подкрепа на Мурдок, след гафа се разграничи от изказването на съпартиеца си.

Говорителка му казала, че той не е съгласен с мнението на Ричард Мурдок и то не отразява възгледите на кандидат-президента.

След дебата Мурдок направи следното изявление:

„Бог е този, който създава живот, и това имах предвид аз. Бог не иска да има изнасилвания и в никакъв случай не съм намеквал, че Той иска това. Изнасилването е ужасно нещо и е абсурдно и жалко който и да било да изопачава думите ми".

Републиканците трябва да спечелят чисто четири места, за да отнемат от демократите контрола над Сената, или три, ако Ромни спечели Белия дом. Те започнаха 2012 г. със силни позиции, но оттогава пострадаха от някои собствени гафове.

В Мисури републиканският кандидат за сенатор Тод Ейкин предизвика скандал, като заяви, че женските тела имат защита срещу бременност след легитимно изнасилване, и сега е на опашката в надпреварата.

#сенатор #Мит Ромни #републиканци #скандал #изказване #Бог #изнасилване #републиканци #САЩ #Индиана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници