Никога не правете тези диети!

Никога не правете тези диети!
A A+ A++ A

За да постигнете здравословна загуба на тегло, наистина има само един принцип, който трябва да следвате: Яжте по-малко калории, отколкото тялото ви използва ежедневно. За съжаление, този прост съвет не е достатъчен за повечето хора, така че „експертите“ непрекъснато се опитват да открият следващата голяма тенденция в загубата на теглото, пише vesti.bg.

Повечето от тези модни диети за отслабване са неефективни, но също така са до голяма степен безвредни - с изключение на увреждането на портфейла ви от закупуване на книги и консумативи. Има обаче такива, които са направо опасни и е най-добре да стоите далеч от тях. Преди да се хвърлите на следващата диета, вижте тези шест диети за отслабване, които трябва да избягвате.

Диетата на Аткинс

Диетата на Аткинс е едни от най-популярните методи за отслабване. Това обаче не означава, че е подходящ метод за отслабване. При диетата на Аткинс вие ограничавате приема на въглехидрати, като ядете само около 20 грама (или 10% от калориите) на ден.

Вашето тяло разчита на въглехидратите като един от основните си източници на енергия, така че когато на практика ги премахнете, то трябва да ги търси другаде - по-конкретно, тялото ви се обръща към своите мастни депа за енергия. Този процес може да ви накара да се чувствате замаяни, да имате гадене, запек и умора и може да ви изложи на по-висок риск от сърдечни заболявания в бъдеще. Освен това диетата на Аткинс се смята за до голяма степен ненужна. Повечето медицински експерти твърдят, че силното ограничаване на приема на макроелемент, като въглехидратите, няма да осигури особени ползи за тялото ни.

Диетата за отслабване Master Cleanse

Когато става въпрос за модни диети, тенденциите идват и си отиват доста бързо, но Master Cleanse успя да преодолее тази тенденция и да остане популярна повече от 70 години. За съжаление, това е и една от най-опасните диети за отслабване. Този подход е известен още като „диета с лимонада“, тъй като изисква да не ядете или пиете нищо освенвода, овкусена с лимон, лют червен пипер и кленов сироп в продължение на 10 дни, а понякога и повече.

Въпреки че можете бързо да отслабнете с Master Cleanse, има вероятност да си върнете загубените килограми обратно, след като възобновите нормалните си хранителни навици – повечето от килограмите, които свалите, ще бъдат просто вода. Освен това такава строга диета ви излага на риск от гадене, постоянно главоболие, световъртеж и в екстремни случаи недохранване.

Диетата за отслабване със зелева супа

Подобно на Master Cleanse, диетата със зелева супа е друга, която издържа изпитанието на времето и въпреки че определено е по-безопасна, все още не е толкова ефективна или приятна, когато става въпрос за трайна загуба на тегло. Тази едноседмична диета обещава да свалите 10 килограма или повече, но както при повечето подобни диети, може бързо да си върнете изгубените килограми. По време на диетата ви е позволено да ядете толкова зелева супа, колкото искате. Всеки ден ви позволяват също една или две специални храни в ограничени количества - например на четвъртия ден ви е позволено да ядете банани и да пиете обезмаслено мляко.

Вярно е, че тази предимно растителна диета ще ви осигури широк набор от хранителни вещества, но за повечето хора няма да осигури достатъчно дневни калории, за да насърчи здравословното отслабване. Десет килограма за една седмица може да звучи като сбъдната мечта, но повечето медицински експерти препоръчват да губите не повече от един или два килограма седмично.

Диета с бебешка хранa

Една от най-големите диетични прищявки, която обикаля Холивуд, е диетата с бебешка храна. Този метод е изпробван от известни личности като Лейди Гага и Дженифър Анистън, но никаква публичност не може да отнеме факта, че това просто не е ефективен метод за отслабване. Методът изисква диетата да замени две хранения на ден с бурканче пасирана бебешка храна, а третото хранене да бъде нормална храна, но в ограничено количество.

Освен факта, че текстурата на бебешката храна е отблъскваща за повечето възрастни, тази диета е с опасно ниско съдържание на калории - някои хора ядат само 600 калории дневно. При такива нива тялото ви няма енергия да функционира правилно и вие се излагате на риск от недохранване.

Диета с хормоните на бременността

Тази диета е не само по-опасна от обикновената диета, но изисква и повече работа! Когато човек приема твърде малко калории, тялото му преминава в „режим на гладуване“, в който се опитва да се придържа към последното хранене възможно най-дълго и това прави загубата на тегло почти невъзможна за постигане. Въпреки това, създателите на диетата откриват странен начин да заобиколят тези правила за режим на гладуване - хормони на бременността. Точно така, в допълнение към приема на болезнено малък брой калории всеки ден, привържениците на тази диета трябва също да си инжектират хормон, открит при бременни жени, който не позволява на тялото да бъде толкова оскъдно в енергията си.

Освен опасностите от недохранване, хората, които използват тази диета, също се излагат на риск от усложнения, дължащи се на хормоните. Тъй като този подход към загуба на тегло е толкова нов, все още не сме сигурни за дългосрочните ефекти, които тези хормони на бременността могат да имат върху небременните хора.

Млечната диета за отслабване

Някои хора гледат на млечни продукти като вкусно лакомство, но млечната диета извежда тази мания на абсурдно ново ниво. В допълнение към загубата на тегло, този подход се предполага, че лекува всички видове заболявания - от безсъние до апендицит. Основите на тази диета изискват отслабващите да пият приблизително четири литра пълномаслено, сурово мляко всеки ден в продължение на три седмици. В допълнение към това, също така се препоръчва да останете възможно най-неактивни през това време, като включите много почивка в легло, ако е възможно.

От гледна точка на фитнеса, млечната диета е равносилна на катастрофа. Вие не само пиете около 2400 калории мляко дневно, но също така избягвате упражнения, което е единствената ви надежда да изгорите някои от тези калории. В допълнение към това, не се препоръчва пиенето на сурово мляко, тъй като има около 150 пъти по-голяма вероятност да развиете заболяване, причинено от него, за разлика от пастьоризираното мляко. Като цяло това е диета, от която няма никакъв смисъл.


#диети #отслабване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »