Газът може да поевтинее с 45% и през ноември да е 130 лв./MWh

Газът може да поевтинее с 45% и през ноември да е 130 лв./MWh
Pixabay
A A+ A++ A

Природният газ може да поевтинее с близо 45 процента и през ноември да се продава за около 130 лева за мегаватчас, обяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева, цитирана от БНР.

Тя каза това по време на общественото обсъждане на цените, проведено в Комисията за енергийно и водно регулиране.

Като причини за поевтиняването тя посочи:

"Проведените търгове за доставка на втечнен природен газ за месец ноември и получените изключително добри оферти от двамата избрани доставчици. Дължи се и също така на спада и в индекса".

Окончателното си предложение за новата цена компанията ще внесе на 1 ноември.

От своя страна председателят на енергийния регулатор Иван Иванов каза, че заради очакваното ново поевтиняване на природния газ няма да се наложи повишаване на цените на парното и топлата вода от Нова година:

"Сега, когато цената ще бъде под 130 лева на мегаватчас, тя се доближава плътно до прогнозната годишна цена. При това положение отпада необходимостта от повишаване на цената на топлинната енергия".

"Добри са и перспективите за цената на тока", посочи Иванов:

"Поради намаляване на цената на природния газ на европейските пазари, това води до въвеждането отново в експлоатация на парогазови централи в европейските страни и респективно предлаганото по-голямо количество електроенергия намалява цената на електроенергията. Във вчерашния ден с доставка за днес, цената на българската енергийна борса е вече под 300 лева на мегаватчас".

#Деница Златева #цена на газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"