В бургаско школо пият алкохол по време на часове, ученичка припадна в тоалетната

В бургаско школо пият алкохол по време на часове, ученичка припадна в тоалетната
A A+ A++ A

В класните стаи и дори по време на учебни занятия в Професионалната гимназия по романски езици „Г.С. Раковски” в Бургас се употребява алкохол. Явлението е придобило уродливи размери и в понеделник следобед се е стигнало до колабирането на заключена в тоалетните ученичка от 10 „д” клас. Наложило се е класната ръководителка Паулина Павлова, придружена от пазача и съученици на пияната, да изкъртят вратата, за да я извадят в несвяст.

Случаят е фрапиращ и не можем повече да мълчим, след като в продължение на цяла седмица нито класната, нито директорката Радостина Георгиева Костадинова не благоволиха да ни информират дали ще вземат мерки срещу разрастващото се безредие, алармираха група от родители, които твърдят, че в разпивката в понеделник са участвали между 7 и 8 ученици. Те искат да знаят дали сред тях са и техните деца, но и към момента нямат реална информация, а се осведомяват от снимки, които самите ученици са си публикували в социалните мрежи, популяризирайки това, с което се занимават по време на учебния процес.

В един от кадрите, който бе предоставен на колегите от бургаския сайт Флагман, се вижда как 16-годишно момче долива в кенче от „Фанта” водка „Флирт”. До него на чина седи къдрокосо момиче – не в униформа, а само по потник и сутиен. В подобен външен вид са и останалите ѝ съученички.
От разказа на родителите, сглобен от чутото вкъщи, излиза, че една от ученичките е донесла бутилка водка и бутилка мента. Извадила и чашки. Казала, че има повод, без да уточнява какъв и в почерпката са се включили неколцина от класа. Те си направили коктейли и си ги пиели от чиновете. Разпивката е започнала след голямото междучасие, когато е започнал часът по изобразително изкуство в понеделник следобед и е продължила в часа по география, когато се установило, че една от ученичките не се връща дълго време от тоалетните. Именно тогава е настанала паниката с издирването ѝ и намирането ѝ в заключената училищна тоалетна.

Сигнал до тел. 112 не е подаван, класната г-жа Павлова се обадила на родителите да дойдат да си я приберат и „заклела” 10 „д” да мълчат, ако имат снимки в социалните мрежи - да ги изтрият.

„Настояваме незабавно директорката Георгиева Костадинова, председателят на Обществения съвет на училището Радослава Йовчева и председателят на Училищното настоятелство инж. Димитър Черкезов да ни свикат и да покажат видео от камерите, за да видим дали и нашите деца не са част от очевидно ежедневно случващото се в училището. Това не бива да остава скрито, защото изпращаме децата тук да усвояват уроци, а не да привикват към алкохола”, казаха разстроени родители.

Флагман очаква отговор от училищното ръководство и обществените структури към него. Днес, през целия предиобед, търсихме и продължаваме да търсим директора на ППМГ „Акад. Никола Обрешков” Милена Андонова. Телефонът ѝ е изключен, от Канцеларията твърдят, че тя ще го зареди до към 13 ч. и тогава можем да ѝ поставим журналистическия си въпрос. Той е свързан с информация от учители на Математическата гимназия, които са били събрани в понеделник привечер и на които е съобщено, че е издадена заповед за забрана за внасянето на алкохол в училищната сграда.

„Бяхме учудени, защото в Правилника до този момент фигурира забрана за употреба на алкохол, но сега към тази точка се прибавя и забраната за внасянето му. Мислим, че това е резултат от случаи, в които са засичани ученици с алкохол в раниците, чиито родители, след като ги сезираме, твърдят, че са го купили за вкъщи”, сподели в понеделник вечерта един от преподавателите в Математическата пред репортер на Флагман. Педагогът добави още, че към новата заповед е прибавена и забрана за влизане в училищната сграда с маникюр. Ноктите трябвало да бъдат изрязани до пръстите. Човекът обаче не можеше да конкретизира дали това ще се отнася само за ученичките, или и за учителките.

Двете училища – ПГРЕ „Г.С.Раковски” и ППМГ „Акад. Н. Обрешков”, делят една сграда в центъра на Бургас. Чуждоезиковото училище е втора смяна. Вероятно до директорката на Математическата в понеделник привечер е достигнала информация за инцидента с пияните десетокласници от испанската паралелка и тя е реагирала светкавично, за да има нормативно основание да вземе мерки при подобни прояви.

Очакваме г-жа Милена Андонова да зареди телефона си и да ни отговори дали тази заповед е факт и какви са причините да бъде издадена в понеделник вечерта.

#Бургас #алкохол #училища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"