Еквадор разтревожен за здравето на Асандж

Еквадор разтревожен за здравето на Асандж
Еквадор е поискал писмени гаранции от британското правителство Асандж да не бъде арестуван, ако бъде откаран в болница, но за момента Великобритания не е дала съгласието си. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Еквадор е много разтревожен за здравословното състояние на основателя на сайта „Уикилийкс" Джулиан Асандж, който намери убежище в еквадорското посолство в Лондон.

От посолството искат Асандж да бъде преместен в пълна безопасност в болница, съобщи високопоставен еквадорски дипломат по време на посещение в Москва, цитиран от АФП и БГНЕС.

„Асандж отслабна много и сме много разтревожени за здравето му", заяви еквадорският зам.-външен министър Марко Албуха по радио „Гласът на Русия".

„Ако се разболее, ще трябва да избираме между две алтернативи - да лекуваме г-н Асандж в посолството или да го настаним в болница. Това е много сериозно положение и то може да засегне правата на Асандж", допълни дипломатът.

Еквадор е поискал писмени гаранции от британското правителство Асандж да не бъде арестуван, ако бъде откаран в болница, но за момента Великобритания не е дала съгласието си.

41-годишният Асандж се укрива в посолството на Еквадор от средата на юни, за да избегне екстрадирането си в Швеция, която го издирва за предполагаемо изнасилване и сексуално посегателство.

Еквадор му предостави политическо убежище, но Лондон възнамерява да изпълни шведската заповед за арест, но преговорите между двете страни за момента не са довели до никакво решение.

41-годишният Асандж се опасява, че Швеция ще го предаде на САЩ, където пък може да бъде съден за публикуването на поверителни дипломатически документи от „Уикилийкс".

Според адвокатите и поддръжниците на Асандж той няма да получи справедлив процес в САЩ.

В края на септември в разсекретени документи на американското контраразузнаване САЩ обявиха официално Джулиан Асандж за враг, приравнявайки го с „Ал Кайда" и талибаните.

#Джулиан Асандж #Еквадор #Великобритания #Швеция #Уикилийкс #САЩ #здраве #посолство #„Ал Кайда"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници