Меркел отдаде почит на загиналите роми в Холокоста

Меркел отдаде почит на загиналите роми в Холокоста
Мемориалът, който се намира срещу германския парламент, дело на израелския художник Дани Караван, е във формата на кладенец с надгробен камък в центъра, на който всеки ден ще бъде поставяно свежо цвете. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Германският канцлер Ангела Меркел отдаде почит на ромите, станали жертви на Холокоста, при откриването на монумент в тяхна памет в Берлин.

По време на събитието, провело се в сряда, Меркел, обеща да защитава ромите срещу днешната дискриминация в Европа, цитираха я АФП и БГНЕС.

„Този паметник ни напомня за един народ, който много дълго време беше забравен.Почитта към жертвите съдържа също така обещание да защитаваме малцинствата, дълг за днес и утре", заяви Меркел пред оцелели роми в концентрационни лагери, техните семейства и германски депутати.

„Ромите продължават да страдат и днес от дискриминация и отхвърляне, днес те продължават да се борят за своите права. Дълг на Германия и на Европа е да ги подкрепя", изтъкна канцлерът повече от 65 години след Холокоста, при който загинаха близо 500 000 роми.

Така Меркел отговори на оцелял от Холокоста ром, холандеца Зони Веиш, чието семейство било погубено от нацистите.

„Сякаш не сме научили почти нищо от историята. Ако беше така, сега щяха да се отнасят по друг начин с нас", заяви той и призова правителствата на 27-те държави-членки на ЕС да поемат отговорността си за интеграцията на ромите.

Мемориалът, който се намира срещу германския парламент, дело на израелския художник Дани Караван, е във формата на кладенец с надгробен камък в центъра, на който всеки ден ще бъде поставяно свежо цвете.

Паметникът е финансиран от германското правителство с 2.8 млн. евро и се намира близо до мемориалите, посветени на еврейските жертви на Холокоста и на хомосексуалните, убити от нацистите.

#роми #паметник #мемориал #Канцлер на Германия #Ангела Меркел #Холокоста #загинали #концлагер #държави-членки #ЕС #Европейски съюз #малцинство #дискриминация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"