Пентагонът: Не Русия, а Китай е най-голямата заплаха за САЩ

Пентагонът: Не Русия, а Китай е най-голямата заплаха за САЩ
A A+ A++ A

Не Русия, а Китай остава най-голямата предизвикателство за сигурността на Съединените щати, въпреки войната на Путин в Украйна. Това става ясно от нов стратегически документ на Пентагона, предаде Асошиейтед прес.

Въпреки че документът, посочва, че конфликтът с КНР "не е нито неизбежен, нито желан", той изтъква необходимостта да се предотврати "господството на Пекин в ключови региони" – очевидна препратка към агресивните военни действия в Южнокитайско море и засиления натиск върху самоуправляващ се остров Тайван. Докладът предупреждава, че комунистическата страна се стреми да подкопае американските съюзи в Индийско-Тихоокеанския океан и използва растящата си армия, за да заплашва съседните страни.

Документът коментира войната на Русия в Украйна, като подчертава, че Москва представлява сериозна заплаха за САЩ и техните съюзници заради своите ядрени оръжия, кибероперациите и ракетите с голям обсег. Докато Китай и Русия продължават да развиват партньорски отношения, те "ще представляват по-опасни предизвикателства за безопасността и сигурността у дома, дори при продължаването на заплахите от тероризъм".

В брифинг министърът на отбраната Лойд Остин предупреди Кремъл, че ако използва ядрено оръжие, ще получи сериозен международен отпор. Той добави, че въпросът е много важен за световния мир.

"Дори разговорите за употребата на такова оръжие са опасни и безотговорни", подчерта Остин.

Предишният подобен стратегически документ, публикуван през 2018 г. по времето на бившия президент Доналд Тръмп, отразява фундаменталната промяна в армията на САЩ, фокусирана до този момент върху противодействието на екстремистите, към такава, която трябва да се подготви за война с голяма сила.

Отбранителната стратегия от 2022 г. увеличава фокуса върху съюзниците като ключов елемент от отбраната на САЩ, подчертавайки по-широките усилия на администрацията на Байдън да възстанови отношенията на Вашингтон с партньорските нации, които бяха отблъснати при Тръмп. В центъра на новия документ е концепцията за "интегрирано възпиране" - САЩ ще използват комбинация от военна мощ, икономически и дипломатически натиск и силни съюзи, за да разубедят врага от атаки.

Новият доклад призовава да се увеличат изследванията и развитието на авангардните технологии, включително хиперзвуковите технологии, кибернетичното пространство и изкуствения интелект. Пентагонът публикува и допълващ документ, посветен на ядрените запаси на САЩ, в който се призовава да се предприеме модернизация на ядрените способности на страната.

Прегледът на отбранителната стратегия на САЩ се изисква от Конгреса на всеки четири години. Конгресмените вече са получили по-дълга класифицирана версия.

#Пентагона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници