Дунав мост 2 готов „напролет“, обеща Борисов

Дунав мост 2 готов „напролет“, обеща Борисов
Европейският комисар по регионално развитие Йоханес Хаан (всредата) заедно с българския премиер Бойко Борисов (вляво) и румънския Виктор Понта (вдясно) първи стъпиха на завършения мост. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новият Дунав мост, свързващ България и Румъния, ще бъде пуснат през пролетта на 2013 г, заяви българският премиер Бойко Борисов.

Европейският комисар по регионално развитие Йоханес Хаан заедно с българския премиер Бойко Борисов и румънския Виктор Понта първи стъпиха на завършения мост над река Дунав при Видин в сряда, информира БГНЕС.

„Преди три години мостът го нямаше и това беше абсолютно провален проект", заяви Борисов и благодари на румънския си колега Виктор Понта, че показва „друго европейско поведение".

Борисов разказа, че той и комисар Хаан са имали възможност да разгледат от въздуха прилежащата инфраструктура на двете страни на моста.

„Строи се много усилено и сме пред завършване. Имаме време да я завършим до пролетта", каза министър-председателят.

Българският премиер беше единственият, който не говори на английски по време на официалните изявления за Дунав мост 2, за разлика от него румънският му колега предпочете да не говори на родния си език, дори и с риск да направи няколко грешки, които да бъдат отбелязани след това в румънските медии.

Виктор Понта изрази надежда, че до няколко седмици ще бъде създадена общата компания, която ще отговаря за експлоатацията на съоръжението.

„На Румъния й трябваха две години да подпише меморандума за създаването на компанията, но днес вече е даден мандат на румънския министър на транспорта да приключи процедурата по създаването на дружеството", коментира румънският премиер.

„Две години загубихме в обсъждане на това къде да бъде централата на компанията, но аз попитах коя от двете страни е вложила повече средства и тъй като това е българската, според мен е справедливо там да бъде и централата", обясни Понта.

Той коментира, че понякога много важни проекти като „Дунав мост 2" биват блокирани заради дребна бюрокрация.

Общата стойност за изграждането на Дунав мост 2 е около 300 млн. евро, от които 100 млн. са европейско финансиране, заяви Йоханес Хаан.

„Проектът за изграждането на моста продължи доста дълго време, но сега може да се похвалим със свършена работа", отбеляза Хаан и благодари на двете страни за силната ангажираност за завършването на проекта.

„Сигурен съм, че след няколко години бихме могли да имаме още един мост, свързващ двете държави в тази част на реката", допълни Йоханес Хаан.

Еврокомисарят посочи, че проектът е един добър пример за смисъла на Европа – именно, да свързва европейските граждани.

Виктор Понта пък изрази надежда, че двамата с българския премиер Бойко Борисов ще са в първия автомобил, който ще премине по готовия Дунав мост 2.

#Виктор Понта #Бойко Борисов #Дунав мост #министър-председател на България #министър-председател на Румъния #меморандум #дружество #Йоханес Хаан #еврокомисар по регионална политика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници