DEA открива офис в София догодина

DEA открива офис в София догодина
На пресконференция Джеймс Уорлик и Цветан Цветанов, в присъствието на Марк Дестито, обявиха предстоящото откриване на офис на агенцията в София. Снимка: МВР
A A+ A++ A

Агенцията за борба с наркотиците на САЩ (DEA) ще открие свой офис в София.

Това съобщиха от пресцентъра на Американското посолство в България в сряда.

„Решението за откриване на офис на DEA в София отразява нашите тесни и взаимноизгодни отношения, и общите ни успехи в борбата с трафика на наркотици. Към днешна дата това сътрудничество е довело до прекратяването на дейността на големи престъпни групи и конфискуването на над 1500 кг незаконни наркотични вещества“, заяви посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик.

„Откриването на офиса на DЕА е важно за региона, а за България e ясен знак за доверие и стратегическо партньорство“, каза от своя страна министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, съобщи пресслужбата на МВР.

Част от политиката на българското правителство през последните две години и половина е разширяване възможностите за сътрудничество с евро-атлантическите партньори, в това число и с DЕА, подчерта Цветанов.

По думите му работните му посещения в САЩ през последните години също са акцентирали върху търсенето на възможности за откриване на регионален център на DЕА в България.

„Това е един много силен и ясен сигнал за отличното сътрудничество между България и САЩ.  Откриването на офиса на ДЕА в София ще ни даде възможност да работим заедно още по-ефективно в борбата с трафика на наркотици в България и региона“, каза още Уорлик.

Основата за това сътрудничество е положена през 1990 г., когато DEA започва да работи с Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) на МВР по няколко разследвания, свързани с големи организации за трафик на наркотици, опериращи в региона, което доведе до задържането на значителни количества наркотици.

От 2008 г. досега,  в резултат на съвместни разследвания, са конфискувани наркотици на стойност над 3.1 млн. долара.

През 2008 г. DEA също така стартира програми за обучение на български служители на правоохранителните органи. До моменто над 150 български служители са се възползвали от тези програми.

От 2009 г. специални агенти на DEA работят всекидневно с ГДБОП. Те си сътрудничат по разследвания срещу най-високите нива на организациите за трафик на наркотици и фигури от организираната престъпност, опериращи в България.

На 7 декември регионалният директор на DEA Марк Дестито посети България, за да обсъди с Цветан Цветанов текущи въпроси относно българо-американското  сътрудничество в борбата с трафика на наркотици и други подробности по отношение на разкриването на офис на DEA в София.

#Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #МВР #Джеймс Уорлик #посланик #САЩ #България #Агенцията за борба с наркотиците на САЩ #DEA #София #Главна дирекция за борба с организираната престъпност #ГДБОП #наркотици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"