САЩ знаели кой е отговорен за атентата в Бенгази два часа след инцидента

САЩ знаели кой е отговорен за атентата в Бенгази два часа след инцидента
Събитията в Бенгази от 11 септември отнеха живота на посланика на Съединените щати в Либия Кристофър Стивънс и трима други граждани на страната. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Служителите на Белия дом и Държавния департамент били уведомени, че консулството на САЩ в Бенгази е било нападнато от ислямски бунтовници близо два часа след инцидента, сочат секретни имейли.

Електронните писма, които „Ройтерс" е получила от правителствени източници извън системата на разузнавателните агенции и Държавния департамент, споменават конкретно, че либийска групировка, наречена „Ансар ал Шария", е поела отговорност за атаките, предаде БГНЕС.

Кратките имейли сочат още как американските дипломати определят случилото се пред Вашингтон.

Събитията в Бенгази от 11 септември отнеха живота на посланика на Съединените щати в Либия Кристофър Стивънс и трима други граждани на страната.

Говорителите на администрацията, в това число този на Белия дом Джей Карни, в продължение на дни поддържаха тезата, че нападенията вероятно са били спонтанен протест срещу обиден за исляма филм.

Макар че властите не споменаха възможното участие на „екстремисти", те не хвърлиха вината върху конкретни бунтовнически групировки, нито пък свързаха случилото се с „Ал Кайда" и съюзниците й, докато разузнаването не го обяви публично на 28 септември.

„За момента няма индикации, че в трагедията имат пръст екстремисти. Налице са единствено доказателства, че атаките може би са възникнали спонтанно", настояха тогава властите, допълвайки, че експертите „искат да бъдат предпазливи и да не размахват пръст преждевременно".

Малко след атаката служители на американското разузнаване съобщиха, че информациите за нападението са смесени, а говорителите на Белия дом и държавния департамент не дадоха незабавен отговор.

#САЩ #Бенгази #атентат #посланик на САЩ в Либия #Кристофър Стивънс #групировка #виновен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници