Колко ще загуби Mercedes-Benz с изтеглянето си от Русия

Колко ще загуби Mercedes-Benz с изтеглянето си от Русия
A A+ A++ A

Още с началото на военните действия в Украйна Mercedes прекрати продажбите и производството на нови коли в Русия. Сега обаче стана ясно, че германците продават всичките си предприятия и дъщерни фирми, позиционирани в Русия.

Mercedes-Benz официално обяви оттеглянето си от руския пазар и продажбата на дъщерните си дружества на Avtodom. Експерти от отдела по продажбите на Gazprombank Autoleasing, изчисляват, че загубата на бизнеса на Mercedes-Benz в Русия ще струва на германския концерн най-малко... два милиарда евро.

В същото време специалистите отбелязват, че основните загуби няма да бъдат свързани със спирането на продажбите на Mercedes. Миналата година в Русия са продадени около 45 хиляди автомобила, което е 2% от общите продажби.

„Основният проблем са активите на компанията в Русия, които самата компания оцени на ниво от два милиарда евро, докато печалбата преди лихви и данъци на групата по света беше на ниво от 29 милиарда евро. Ако руският бизнес на Mercedes-Benz бъде прехвърлен на новия собственик по номинална стойност, тогава загубите ще бъдат значителни“, обясняват експертите пред РИА Новости .

Местните дъщерни компании са: Mercedes-Benz RUS, Mercedes-Benz Manufacturing Rus, Mercedes-Benz Financial Services Rus, Mercedes-Benz Bank Rus" и "Mercedes-Benz Capital Rus". Руските активи на германския автомобилен производител, включително заводът в Есипово край Москва, се прехвърлят на руски инвеститор - дилърския холдинг Avtodom.

#коли #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »