Българи щурмуват пазарите в Северна Македония

Българи щурмуват пазарите в Северна Македония
A A+ A++ A

Всеки уикенд стотици българи от района на Благоевград, Петрич и Кюстендил пътуват до югозападната ни съседка

След отпадането на ограниченията заради коронавируса, много благоевградчани и хора от региона отново тръгнаха на пазар до близките градчета в Република Северна Македония.

Всеки уикенд стотици българи от района на Благоевград, Петрич и Кюстендил пътуват до югозападната ни съседка като съчетават кратко семейно пътуване и пазаруване. Въпреки че цените на основните хранителни продукти и там се повишиха доста през последните месеци, все пак остават по-евтини от стоките на българския пазар, информира БНТ.

Хляб и кисело мляко – това най-често си купуват пенсионерите в един от магазините в благоевградското село Селище. Цените на всички продукти са повишени с 10, 20 дори с 40%, а заплатите и пенсиите съвсем не растат с тези темпове.

На 79 години, Димитрина Урдарска все още работи, за да може да се справя със сметките и месечните разходи.

"На всичко има увеличение. Цените всеки ден растат. Трудно им е много на пенсионерите, повечето гледат домашно нещо производство и така. По едно кафенце да пийнат и повече не могат да си позволят", казва тя.

Над 20 лева вече струва килограм кашкавал в магазина в Селище. С около 3 лева по-ниска е цената му в магазините в град Делчево, в съседна Северна Македония. Борис Руснеов често пътува от Благоевград до западната ни съседка, за да се разходи и да напазарува.

"Там ходех на зъболекар и покрай зъболекаря пробвах някои от продуктите в Македония. Да, като цена са доста по-евтини от нашите, но мен ме впечатли най-вече качеството - истинско месо, истинско сирене, имам и малко дете, което също му взимам оттам и пътувам почти всяка седмица ходя. С жена ми също ходим там на вечеря, просто ни харесва качеството на храната", обясни той.

Делчево е на 40 км от Благоевград. Стига се до там за по-малко от час, но през последните седмици в съботните дни стават големи задръствания на границата. Въпреки че цените на основните продукти и там са повишени, все пак са с 10 – 20% по-евтини от тук.

"Ориз, леща, боб също си пазарувам оттам. Месо, сирене, кашкавал, шунка взимам за моя син, защото е пак казвам, от истинско месо. Сиренето е доста на оферта там като цяло, но има няколко вида, които си избираш. Кашкавалът им е също много хубав. Правим пица например с наш кашкавал, който сме си го купили оттук и с кашкавал от Македония и си се вижда отгоре маслеността", коментира Борис Руснеов.

Някои от туроператорите в региона освен кратки турове до интересни места и забележителности в съседните държави, предлагат и пътувания с цел пазаруване.

"Естествено, че се организират и пътувания само за пазаруване, говорим за най-близките градове. В случая за Благоевград е Делчево, за Петрич е Струмица, ако говорим за Македония. Ако говорим за съседна Турция вече в Одрин - отива се там, съчетано с Истанбул. Някои стоки естествено са по-евтини, но наблюдавам и в Одрин, и тука в близките градове от РСМ не са чак толкова евтини, не е огромна разликата. За някои стоки цените са почти едни и същи, но имат едно предимство на този етап, че качеството е по-добро", казва турооператорът Здравка Чимева.

С около 20 стотинки по-евтино е и горивото в Република Северна Македония.

#пазар #Северна Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »