По-скъпата цена на такситата, била антикризисна мярка

По-скъпата цена на такситата, била антикризисна мярка
A A+ A++ A

Таксиметровият бранш заяви, че прекратява протестните действия в София. От там искаха да има 20% увеличение на услугата. Демонстрациите бяха прекратени, след като Столичният общински съвет прие предложението такситата да поскъпнат в столицата, но с 15% от началото на новата година.

Председателите на таксиметровия бранш са получили уверение, че в доклад, който ще се разгледа в Столичния общински съвет днес, е заложено такова увеличение на тарифите.

"Преди около месец таксиметровият бранш и синдикатите в автомобилния превоз на таксита в София поискаха увеличение от 20%, защото те нямат вина за инфлацията. За да се избегнат злоупотребите е важно да се определи максимална цена. Лично аз съм против общините да определят минимална цена. Редуцирахме искането на бранша до 15% увеличение. В момента минималната цена е 1,05 лв., на практика увеличението означава 1,21 лв.", заяви зам.-председателят на транспортната комисия в Столичния общински съвет Зафир Зарков в ефира на "България сутрин".

По думите му не е вярно, че Столичният общински съвет се грижи прекалено за таксиметровия бранш.

"Това е антикризисна мярка. 300 лв. е минималният данък, който е предвиден по закон и общините. Загуба за общинския бюджет няма", допълни Зарков.

"Радарните табла дават ефект. Затова и с колегите внесохме доклад, който обхваща редица мерки, тъй като всички трябва да си дадем сметка, че пътната безопасност няма една определена мярка, за да намалеят пътнотранспортните произшествия. Радарните табла няма само да ни показват като сме надвишили допустимата скорост, а ще има статистически възможности - да записват винаги, когато е нарушен законът и превишена скоростта", посочи зам.-председателят на транспортната комисия към СОС. Неговото мнение е, че общините е задължително да помогнат в борбата с нарушенията.

"Ние настояваме общините да се включат в санкционния режим там, където ние имаме изградена инфраструктура. Столичната община има в пъти повече камери от "Пътна полиция", каза още Зарков пред Bulgaria ON AIR.

"Има забавяне на пускането на трасето на трамвай номер 5, защото имаше затруднения, свързани с изпълнението на самия обект", посочи гостът и заключи, че уверението, което имат от зам.-кмета Джоргов е, че то ще бъде пуснато още в следващите седмици.

#таксита #драстично поскъпване #поскъпване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »