Либийската армия превзе Бани Уалид

Либийската армия превзе Бани Уалид
Стотици бойци, повечето от които бивши бунтовници от град Мисрата, контролират центъра на града и стрелят във въздуха от радост. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Либийските проправителствени сили са взели под контрол размирния град Бани Уалид, една от последните крепости на последователите на режима на убития диктатор Муамар Кадафи.

Говорителят на армията Мохамед ал Кундуз каза пред държавната либийска агенция, цитирана от ДПА и БНР, че Бани Уалид е под пълен контрол.

„Армията контролира всички важни обекти в града", каза той.

Стотици бойци, повечето от които бивши бунтовници от град Мисрата, контролират центъра на града и стрелят във въздуха от радост, предаде репортер на АФП, цитиран от БГНЕС.

Либийската армия започна в събота пълномащабна атака срещу Бани Уалид след продължила над две седмици обсада. Разположеното на хълм селище бе един от последните бастиони на режима на Муамар Кадафи по време на въоръжения бунт през 2011 г.

Кундуз каза, че армията е арестувала няколко души, сред които чужди бойци, които са оказали съпротива на войниците на новото правителство.

Новите управници на Либия неотдавна разпоредиха нелегалните милиции да бъдат разпуснати и започна кампания по разоръжаване, за да възстанови сигурността в северноафриканската страна.

Преди дни излезе информация, според която при сблъсъците е загинал един от синовете на диктатора Хамис Кадафи. Неговата гибел съвпадна с датата на убийството на неговия баща, който управлява с желязна ръка Джамахирията от 1969 до октомври 2011 г.

#Либия #Бани Уалид #либийска армия #контрол #Муамар Кадафи #Хамис Кадафи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници