Девинчани заплашиха с блокада на пътя Смолян-Пловдив

Девинчани заплашиха с блокада на пътя Смолян-Пловдив
Хората настояват, ако болницата бъде държавна, тя да работи със старите лекари, които са ги лекували 30 години. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Протестиращите в Девин срещу закриването на местната болница заявиха, че ако до петък не се стигне до решение, което да ги удовлетворява, ще стигнат до гражданско неподчинение и ще блокират пътя Смолян-Пловдив.

Хората настояват, ако болницата бъде държавна, тя да работи със старите лекари, които са ги лекували 30 години, предаде БНР.

Лекарите от Девин обаче обявиха, че няма да се върнат на работа в болницата, без да им бъдат изплатени заплатите.

Пратестите срещу закриването на болницата в Девин се пренесоха в София, където в сряда пред Министерския съвет се събраха стотици лекари и граждани., които не приемат предложението на финансовия министър Симеон Дянков болницата в Девин да стане филиал към смолянската болница, защото се опасяват, че задълженията в размер на 1 800млн. лева няма да бъдат покрити.

Протестът започна с родопски песни и гайди, български трикольори, плакати „Здравето е над всички и всичко за нас" и настояването болницата да отвори врати именно в Девин, а не да бъде филиал на смолянската болница.

От две години девинчани пътуват до Пловдив и до Смолян, за да се лекуват. Смъртността, по думите им, е неимоверно нараснала, а хората са бедни, обясниха те.

Финансовият министър Симеон Дянков се срещна с протестиращите и им предложи болницата да стане държавна собственост.

„Държавата е готова да финансира изцяло ново оборудване както от гледна точка на медицинска техника, така и от гледна точка на преобразуване на сградата на бившата общинска болница, защото тя не отговаря още от 2008 г. на РЗИ на различните стандарти", заяви Дянков.

„Трябва да минем през държавна структура, трябва да почнем наново с нова организация, която е през държавно търговско дружество и оттам нататък от понеделник вече почваме работа", каза още финансовият министър.

Това, което не удовлетвори хората и те ясно го изразиха с думите "Оставка", е че финансовото министерство не поема отговорност за неразплатените 600 млн. лева заплати на лекарите.

В четвъртък на среща с представители на община Девин ще се обсъдят тези варианти, обясни още министърът на финансите Симеон Дянков.

Премиерът Бойко Борисов нарече протеста срещу закриването на болницата в Девин „политическа провокация от страна на БСП и ДПС".

„Всички знаете, че БСП и ДПС са довели болницата в Девин до фалит. И най-малко на тях им отива да организират подобен протест и да докарват хора от младежкото БСП или които тука сега са дошли. И сега да дойдат да ми искат 3 млн. затова време точно, когато БСП и ДПС са безчинствали в тази област, ми се вижда доста цинично", коментира Борисов.

„При положение, че аз им пратих вицепремиер, министър в Девин и им казахме, че в рамките на един месец ние ще организираме такъв център медицински, в който ще имат много по-добро обслужване, отколкото досег", добави още премиерът.

#Девин #болница #Симеон Дянков #Министър на финансите #протест #министър-председател на България #Бойко Борисов #БСП #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници