Възобновяеми енергийни източници за жилищни сгради в България - има ли почва у нас?

Възобновяеми енергийни източници за жилищни сгради в България - има ли почва у нас?
A A+ A++ A

В момента темата за енергийната ефективност става все по-актуална. Особено в контекста на нарастващата инфлация, войната в Украйна и възможната енергийна криза до месеци. Но до каква степен възобновяеми енергийни източници за собствени нужди са внедрени в новото, луксозно жилищно строителство у нас?

Сложни процедури

Административните пречки са големи, което на този етап възпира голяма част от желаещите да инвестират в алтернативни източници на енергия. Документите, които се изискват за фотоволтаичен парк с цел продажба на електроенергия и за собствени нужди, са едни и същи. Тъй като България като член на ЕС трябва да се съобразява с изискванията за намаляване на въглеродните емисии и процент добивана енергия от конвенционални горива, би следвало да се намали административната тежест за този тип инициативи и да се диверсифицират изискванията за производство с цел продажба и това за собствени нужди. Има вече направени стъпки в тази посока, но все още сме далече от разрешаването на този проблем. Това е мнението на Диляна Христова, управляващ мениджър в NovaCity Group. Компания, която над 12 години специализира в луксозното жилищно строителство.

Все пак е важно да се отбележи, че у нас както при клиенти, така и при инвеститори има съществен интерес към “зелените” теми. Този своеобразен обществен натиск е и една от причините процедурите малко по-малко да се облекчават.

Задължителните фактори при внедряване на фотоволтаици

Ако все пак инвеститор е решен да използва възобновяема енергия в конкретен проект, е важно да се имат предвид няколко важни фактора.

Първо сградата трябва да е проектирана по начин, който да гарантира конструктивно поставянето на фотоволтаиците на съответните места. Колколкото е по-голяма площта на покрива, на който да се разположат, толкова по-добре. Това е една от причините да този тип съоръжения да се поставят на покривите на логистичните паркове. Такава мярка не e рентабилна за високи и тесни сгради и съответно почти не се използва при големи жилищни сгради. Въпреки това от NovaCity имат идеи за работа в тази посока.

Изключение правят къщите. Те се характеризират с относително малка консумация, не могат да се сравняват с големите жилищни сгради. Макар площта на покрива също да не е голяма, е възможно поне частично доставката на електроенергияот външни източници за къщата да бъде намалена или да достигне ниво, което да я класифицира като „пасивна къща“.

Енергийна ефективност и офис сгради

За разлика от жилищните сгради, повишаването на енергийната ефективност на офис сградите е в доста по-напреднала фаза. Това се дължи на няколко фактора, един от които е изискването на корпоративните наематели от Западна Европа и Северна Америка за висока енергийна ефективност или дори за т.нар. „нулеви сгради“. Освен санирането на съществуващия сграден фонд, топлоизолиране и поставянето на фотоволтаични панели на покривите, които са стандартни методи за повишаване на ефективността, съществуват и други начини като технологично намаляване на консумацията, използване на въздушните потоци, автоматизиране на достъпа на светлина и др.

#възобновяеми енергийни източници #енергийна ефективност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »