Индия глоби Google със 113 млн. долара

Индия глоби Google със 113 млн. долара
A A+ A++ A

Индийският антитръстов надзорен орган наложи на Google глоба от 113 милиона долара за злоупотреба с господстващото положение на своя Google Play Store и нареди на фирмата да позволи на разработчиците на приложения да използват услуги за обработка на плащания на трети страни за покупки в приложения или за закупуване на приложения.

Комисията по конкуренцията на Индия, която започна разследването на Google в края на 2020 г. , каза, че задължаването на разработчиците да използват собствената система за таксуване на Google за платени приложения и покупки в приложения през Play Store „представлява налагане на несправедливи условия“ и по този начин нарушава разпоредбите на раздел от закона.

Индия е най-големият пазар на Google от потребители. Компанията наля милиарди долари на южноазиатския пазар през последното десетилетие, докато агресивно търсеше да намери големи неизползвани региони по света, за да стимулира растежа си.

Компанията достига до почти всички 600 милиона интернет потребители в Индия. Android контролира 97% от местния пазар на смартфони. Неговото приложение за плащания, Google Pay, е второто по големина плащане в мрежата UPI, инфраструктура, изградена от коалиция от банки, която се превърна в най-популярния начин за онлайн транзакции на индийците .

Антитръстовият надзорен орган нареди на Google да въведе поредица от промени в своите правила на Play Store, които, както и при разрешаването на разработчиците да използват система за таксуване на трети страни, изискват съответствие в рамките на три месеца.

През последните години Google и Apple се сблъскаха с критики от страна на разработчиците в световен мащаб, защото изискваха от тях да използват собствените си системи за таксуване и по този начин натрупаха значителни комисионни. В отговор Google започна да проучва предлагането на разработчиците на някои пазари, включително Индия , възможността да използват система за плащане на трети страни за покупки в Play Store.

Миналата седмица регулаторът на конкуренцията глоби Google със 161,9 милиона долара за антиконкурентни практики, свързани с мобилни устройства с Android, и предприе редица строги компенсационни мерки.

Надзорният орган разследваше дали Google е заел доминираща позиция на пет различни пазара: лицензируема операционна система за смартфони, магазин за приложения, услуги за търсене в мрежата, мобилни уеб браузъри, които не са специфични за операционната система, и онлайн платформа за видео хостинг в Индия. Google е доминиращ на всички тези съответни пазари, заключи регулаторът.

Антитръстовият надзорен орган каза, че производителите на устройства не трябва да бъдат принуждавани да инсталират пакета от приложения на Google и гигантът за търсене не трябва да отказва достъп до своите API на Play Services и парични и други стимули на доставчиците. Amazon каза на регулатора, че повече от половин дузина доставчици на хардуер са посочили, че не могат да влязат в отношения за производство на телевизори с групата за електронна търговия поради страх от отмъщение от страна на Google.

В отговор на заповедта от миналата седмица Google заяви, че решението на CCI е „ голяма пречка за потребителите и бизнеса “, отваря ги пред „сериозни рискове за сигурността“ и ще повиши „цената на мобилните устройства за индийците“.

В изявление от сряда, говорител на Google каза: „Индийските разработчици се възползваха от технологията, сигурността, защитата на потребителите и несравнимия избор и гъвкавост, които Android и Google Play предоставят. И като поддържа ниски разходи, нашият модел задвижи дигиталната трансформация на Индия и разшири достъпа за стотици милиони индийци. Ние оставаме ангажирани с нашите потребители и разработчици и преразглеждаме решението, за да оценим следващите стъпки.“

#Google

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници