ВИДЕО ГЕРБ и Радев влязоха в спор по военната тема

ВИДЕО ГЕРБ и Радев влязоха в спор по военната тема
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев започна консултациите за съставяне на правителство с първата по численост парламентарна група ГЕРБ-СДС.

"Вярвам, че осъзнавате, че победата ви на изборите е една огромна отговорност, защото страната е в тежка политическа и социално-икономическа криза", заяви в началото на консултациите Радев, поздравявайки ГЕРБ-СДС за представянето на предсрочния вот.

"Очакванията към носителите на първия мандат са големи за съставяне на правителство, което да може да поеме отговорност за страната", изтъкна президента. Той подчерта, че формирането на кабинет ще бъде ключово за дължината на живота на 48-ото Народно събрание.

"След няколко избора отново ГЕРБ-СДС сме първа политическа сила. Това го отдаваме отчасти на разбирането на гражданите, че трябва да приключат експериментите в държавата", посочи от своя страна Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ. "Положихме всички усилия за да има работещо Народно събрание. Парламентът вече работи и се провеждат изслушвания и дебати по закони", изтъкна още тя.

"Едно от основните предизвикателства ще е зимата, доходите на гражданите, заявките от някои политически сили, че този дебат за евентуален бюджет 2023 може да се превърне в сватбарско наддаване, в контекста на това, че може отново да има предсрочни избори, е тема за сериозен дебат. Само държавническата апозиция на всички политически сили може да не ни изправя пред следващо предизвикателство на следващ етап, добави Атанасова.

Президентът посочи, че очаква да чуе от най-голямата ПГ в парламента визията им за антикризисните мерки, бюджета, новите изтребители, военната помощ за Украйна, готовността за работа по плана за устойчивост и възстановяване, смяната на ръководствата в редица важни институции в държавата, чийто мандат е изтекъл. "Приемането на еврото не може да се случи от управител на БНБ с изтекъл мандат", категоричен беше той.

Румен Радев подчерта на старта на консултациите, че очаква партиите в парламента да поемат отговорността си и да не се допуска грешката от последния парламент, когато по думите му въпросът за властта обсебил цялата дейност на Народното събрание.

"Важно е и вашето отношение към бюджета - дали той ще избегне неизбежния предизборен елемент, и дали той ще даде възможност за изпълняване на приоритетите. Или ще отидем на 3% дефицит, или на 6.6% в пълно нарушение на Маастрихтските критерии", посочи Радев.

Делян Добрев представи по време на консултациите седемтте антикризисни мерки, които ГЕРБ ще внесе в парламента. "За първи път от началото на годината служебният кабинет проведе търг за покупка на газ. Отстъпките, които се постигнаха, са далеч по-добри от предходните договори за доставка на газ. От първи януари ще искаме нова тръжна процедура за доставка на газ, защото това ще снижи цената на горивото. Имаме и проекторешение за ускорено влизане в Еврозоната при спазване на срока от 1 януари 2024 г. ", информира Добрев.

ГЕРБ и Радев влязоха в спор по военната тема, като депутатите изтъкнаха, че България е смятана за слаб член на НАТО и в алианса не гледат добре на факта, че страната ни има решение да не се предоставя въоръжение на Украйна.
"
Аз съм присъствал на всички срещи на върха и на нито една не е казано, че България е неефетивен член на НАТО. Както и няма нито един документ или изискване, което да задължава страните да предоставят оръжие", категоричен беше президентът.

# Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »