Сачева: Правителство на малцинството е крайна форма, но сме готови

Сачева: Правителство на малцинството е крайна форма, но сме готови
A A+ A++ A

От финансовия министър чухме изключително тревожни данни за бюджета, заяви бившият социален министър и депутат от ГЕРБ-СДС Деница Сачева.

"Че ще има дефицит от 6,6%, което ни отдалечава от плановете за еврозоната и ще постави страната пред голямо изпитание в следващите 3 години. Трябва да се тегли допълнителен дълг, който ще бъде в размер на 16 млрд. годишно. Това са тревожни числа, до които ни доведоха политиките на правителството на "Продължаваме промяната". Беше съобщено, че служебното правителство не възнамерява да внесе бюджет за следващата година", коментира тя в ефира на "България сутрин".

От ГЕРБ подкрепят удължаването на настоящия бюджет, тъй като все още не е ясно дали ще има мнозинство, което да поеме управлението на страната. Няма и политически консенсус за политиките по сектори.

"Да се внесе бюджет в НС, когато повечето партии са с настройката, че може би ще отидат на избори, това би означавало скок на популизма до такива размери, че вероятно и този дълг от 48 млрд. може да се окаже недостатъчен за следващите 3 г.", изтъкна Сачева пред Bulgaria ON AIR.

Тя смята, че политиците трябва да бъдат изключително внимателни, когато обещават ръст на доходите и пенсиите.

"12% ръст на пенсиите по швейцарското правило ще бъде възможен, тъй като това се залага по закон и няма как да бъде отменено. И в момента бюджетът залага тези 12% ръст. Минималната работна заплата е решение на Министерския съвет и зависи от служебния кабинет. Дефицитът от 11 млрд. лв. много ясно се разпределя - 5 млрд. от него са свързани с увеличените пенсии и допълнителните здравно-осигурителни плащания на държавата. Почти 2 млрд. са свързани с увеличените заплати в различните сектори. Около 3 млрд. са капиталовите разходи", обясни Сачева.

По думите ѝ ще се търсят различни пресечни точки и варианти за подкрепа за бюджета. Сачева е оптимист, че ще се намери решение.

"С президента ще бъдат обсъдени възможностите за сформиране на кабинет в рамките на първия мандат. Правителство на малцинството е крайна форма, която също сме готови да предложим. Не е най-добрата форма, но сме готови да докажем, че сме отговорни хора", каза още тя.

#Деница Сачева #Деница Сачева - ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »