Президентът на Германия изкара 1,5 часа в бомбоубежище в Украйна

Президентът на Германия изкара 1,5 часа в бомбоубежище в Украйна
A A+ A++ A

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер посети Украйна за първи път от началото на войната. Докато беше в Корюковка, близо до границата с Беларус, се включиха сирените за въздушна тревога и Щайнмайер трябваше да прекара известно време в близкото бомбоубежище заедно с кмета Ратан Ахмедов и група граждани, посочва ДПА. „Първият час и половина прекарахме в противовъздушното убежище“, съобщи после Щайнмайер. „Това ни даде особено ясна представа за условията, при които хората тук живеят.“

По време на срещата си с президента Владимир Зеленски, Щайнмайер обеща страната му да предаде на украинските въоръжени сили допълнителна партида системи за противовъздушна отбрана германско производство във възможно най-кратък срок, предаде Би Би Си.

Допълнителните ракетни установки „Марс II“ и четири самоходни гаубици „ще бъдат предадени на Украйна през следващите няколко дни“, увери Щайнмайер журналистите на съвместна пресконференция след срещата. Двамата президенти обявиха и създаването на програма за партньорство между двете страни на общинско равнище. Според тях по такъв начин германските общини ще участват още повече във възстановяването на украинските побратимени градове, отколкото в рамките на сегашната помощ, предоставяна на федерално ниво.

Според съвместното изявление на Зеленски и Щайнмайер, предложената форма на сътрудничество „полага основите на едно общо бъдеще“ и „изпраща ясно послание на Москва: вашата война няма да може да ни раздели, тя ще сближи още повече европейците – германци и украинци“. Понастоящем в Украйна и Германия има 107 двойки побратимени градове, като около една трета от тях вече са подписали споразумения за сътрудничество след началото на войната.

Според германската телевизия ARD, Щайнмайер е изразил шока си от разказите на местните жители за войната и от разрушенията, които е видял в Черниговска област. „Нещата са много по-страшни, отколкото ние в Германия си представяме“, каза президентът след посещението.

#бомбоубежища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"