Станишев: ГЕРБ обрича българите да бъдат нация от прислужници

Станишев: ГЕРБ обрича българите да бъдат нация от прислужници
По думите на Сергей Станишев алтернативата пред България била да създаде нация от сервитьори и овчари или нация, способна да развива високи технологии. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Дебатът за формулирането на въпроса за референдума за АЕЦ „Белене“ очертава ясното противопоставяне на една власт срещу един народ, заяви лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев.

Той отбеляза, че за пореден път по време на важни дебати от пленарната зала отсъстват премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Симеон Дянков и „страхливо избягалият министър на икономиката“ Делян Добрев, предаде БГНЕС.

Сергей Станишев обвини управлението на ГЕРБ, че унищожава парламентарната демокрация и народовластието в България.

„Това поведение на управляващите е страх, арогантност и шизофренно поведение. Уплашихте се от това, че безпрецедентен брой български граждани се подписаха под искането за първото за 23 години демокрация провеждане на пряко народно допитване. Надявахте се, че няма да се събере нужният брой подписи. Сън не ви лови, управляващите, от няколко месеца и се опитвате да извадите от въпроса за референдума съдържанието му, нарушавайки принципите на закона на българската Конституция“, заяви още Сергей Станишев.

Въпросът в подписката, събрана от БСП, беше: „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене“?

След приетите редакции, предложени от Искра Фидосова, въпросът на референдума вече е със следния текст: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“.

„Съжалявам депутатите от ГЕРБ, защото демонстрирате самочувствието, че вашите 77 подписа са равни на 770 000 подписа, както и за шизофренното поведение – извинявайте, три години колко завоя направихте по отношение на АЕЦ „Белене“, попита Сергей Станишев.

Според лидера на БСП кабинетът „Борисов“ е употребил народните представители от мнозинството, вменявайки на Народното събрание да вземе решение за спирането на проекта за АЕЦ „Белене“, вместо такова решение да вземе Министерският съвет.

По думите на Сергей Станишев алтернативата пред България била да създаде нация от сервитьори и овчари или нация, способна да развива високи технологии и ядрени електроцентрали.

„Вие избирате с вашите действия да бъдем нация на прислужници. Българите чувстват, че имат нужда да се произнесат по този въпрос. В един момент ние сме пред риска до 2021 г. да се окажем без АЕЦ „Белене“, без АЕЦ „Козлодуй“ и с непоносими цени на тока“, алармира отново Сергей Станишев.

Той се закани левицата да се съобрази с волята на мнозинството от българските граждани след парламентарните избори през 2013 г.

#парламентарни избори #референдум #ГЕРБ #АЕЦ „Козлодуй“ #АЕЦ „Белене“ #президент на ПЕС #председател на БСП #Сергей Станишев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"