КНСБ: Поне 1320 лева на човек месечно са нужни, за да се покриват базисните нужди

КНСБ: Поне 1320 лева на човек месечно са нужни, за да се покриват базисните нужди
A A+ A++ A

Нужният нетен месечен доход за издръжка на едно работещо лице от едночленно семейство през септември достига до 1320 лева. Тази стойност, формирана на базисна потребителска кошница, е необходима за покриване на разходите за издръжка на едно работещо лице, само живеещо, за храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло, транспорт и съобщения, развлечения и почивка. Сумата посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров при представянето на резултатите от наблюдението на потребителските цени и заплатата за издръжка за третото тримесечие на тази година. „Увеличава се броят на работещите, които не получават необходимият доход за издръжка. Нарастването на годишна база е с около 104 хил. лица и достига до около 1,81 млн. или над 2/3 от работещите“, допълни още Димитров.

Необходимият нетен месечен доход за издръжка на тричленно домакинство (2–ма работещи с 1 дете до 14 г.) пък достига 2376 лв. За едногодишен период разходите за издръжка на живота за 3-членно семейство нарастват с 391 лв., а за един работещ от едночленно семейство с 217 лв. На тримесечна база доходът необходим за издръжка нараства с 4,1%, а на годишна база с 19,7%. Към месец септември минималната работна заплата не покрива необходимите средства за издръжка. „Те растат с по-бързи темпове, което излага хората на бедност“, подчерта и Виолета Иванова, зам.-директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Тя посочи, че ускореното нарастване на необходимия месечен доход за издръжка се дължи на пълзящото движение нагоре на цените на хранителните стоки, енергоносителите и горивата, следствие както от военния конфликт в Украйна, така и от политическата криза и несигурната бизнес среда.

Данните показват, че необходимият доход за храна и обществено хранене вече е 497,35 лв. за 1 работещо лице, което са 37,7% от общия разход. Това перо нараства с 2,8 на сто спрямо предходното тримесечие и с 24,2% на годишна база.

Ускорено нарастване през последното тримесечие се отчита при :

  • Мляко и млечни продукти – групата бележи тримесечен ръст с 11,7%, на годишна база с 38,4%. За годишен период нарастване при сирената е с около 5-8 лв., а при кашкавали с около 6 лв. Драстично поскъпване се наблюдава при групата на кисели и пресни млека. За тримесечие е в диапазон 7-10%, а на годишна база с около 50%.
  • Захар и захарни изделия – с 4,5%, на годишна с 24,5%. Запазва се тенденцията на нарастване на захарта, на тримесечна база със 7,4%. На годишна база нарастването от 0,90 до 1,40 лв. ;
  • „Месо и месни продукти“ – тримесечният ръст общо за групата е с 2.5% и с 22.7% на годишна база. Докато при свинско месо цените се задържат, то при мляно месо (кайма) средно увеличение е с 3.1% и на годишна база с 30%. Запазва се тенденцията на нарастване при пилешко месо – съответно с 1.6% и с над 45% на годишна база. Основания за нарастването е силният натиск на растящите разходи за фуражи и другите допълнителни ресурси. Нарастване се наблюдава и при сухите колбаси в диапазон от 2.5 до 5% на тримесечна база.
  • Яйца – нарастват с 44,5% на годишна база, а на тримесечна – с 15,2%;
  • Задържане на цените на тримесечна база се наблюдава в групата „Хляб и зърнени храни“ нарастват с 0,3% на тримесечна база, но на годишна база ръстът остава висок с 28,2%. При това, ако при разновидностите на хляба се отчита средно намаление около 10%, то при производните на хлебни изделия нарастването е значително. Така напр., закуските поскъпват с 18% на трим. база, а на годишна с около 46%. Подобна е ситуацията при „Животински и растителни масла“. Групата нараства с 1,3% на тримесечна база, на годишна – с 44%. Слънчогледовото олио отчита намаление с 2,5% на тримесечна база, но достига годишен ръст от 43,9%. В групата нарастват цените на краве масло с 5,9%, като то достига годишен ръст от 54%. Същата възходяща тенденция се наблюдава и при маргарина.
  • Цените на услугите в заведения за обществено хранене също бележат ръст с 5% на тримесечна база. На годишна база темпът на нарастване общо за групата е с 25,4%.

Групата на нехранителните стоки и услуги през последното тримесечие бележи също ускорение с 5%, а на годишна база ръст от 17,1%. Необходимият доход за нехранителните стоки и услуги е 822,79 лв. за 1 работещо лице, а това представлява 62,3% от общия доход. По-забележимо нарастване се наблюдава при групите:

  • Електроенергия, газообразни и др. горива – тя е с най-висок дял и представлява 23% от общо разходите в групата. Нарастването е с 23,9% на тримесечна база и с 38,6% на годишна база. Забележимо е нарастването при:
    • природен газ за битови потребители нараства за тримесечен период с 106% и 3,6 пъти годишно;
    • дърва за горене с 12,2%, годишно с 74,5% ;
    • топлоенергия с 39% на тримесечна база и 42,7% на годишна;
    • електроенергия с 3,4% на годишна.
  • Групата на „Здравеопазване“ отчита годишен ръст от 6,8%. Само лекарства нарастват с 5,2% на годишна база. Нарастване се отчита при лекарства, които са масово употребявани, като: витамини, аспирини (ацетизал), аналгини.

Изследването за ръста на цените на малката потребителска, включваща 20 жизненоважни стоки, показва, че нарастването за едногодишен период достига до 45%. Нарастването на цените от първа необходимост имат пряко отношение към нарастването на разходите за издръжка на живота, особено за онези групи, при които покупателната способност намалява и ги води към бедност и самоограничения. Затова 56% от българското общество се ограничава и пазарува по-малко хранителни стоки, защото са много скъпи, показват данните на „Тренд“. Това е достатъчен аргумент, че в тези условия на инфлационен шок от важно значение е нарастването на реалните доходи на българските домакинства.

#КНСБ #пари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"