Добрев обеща приватизация на ВМЗ – Сопот, до 30 ноември

Добрев обеща приватизация на ВМЗ – Сопот, до 30 ноември
Сметките на завода са запорирани от НАП заради дългове към държавата, а работниците не са получавали заплатите си за месец август, както и два аванса.
A A+ A++ A

До 30 ноември се очаква да приключи процедурата по приватизация на ВМЗ – Сопот, обяви министърът на икономиката Делян Добрев.

„В последните 3-4 месеца ние работихме за да осигурим допълнителни договори за ВМЗ, но там ситуацията е толкова тежка, че трябва да се избира дали да се платят заплати, или да се купят материали“, коментира министърът, цитиран от БГНЕС.

Той обеща в рамките на следващите няколко дни да бъде приключен един от договорите, за да може работниците да получат част от дължимите им възнаграждения през следващата седмица.

Във вторник работниците заплашиха с едночасова предупредителна стачка, която така и не се състоя.

Искането на работещите във Вазовските машиностроителни заводи е да бъдат отблокирани сметките на предприятието от Националната агенция за приходите (НАП).

Сметките на завода са запорирани от НАП заради дългове към държавата, а работниците не са получавали заплатите си за месец август, както и два аванса.

До 29 октомври в Агенцията за приватизация трябва да постъпят документите за допустимост на тримата кандидат-купувачи, информира изпълнителният директор на агенцията Емил Караниколов.

„Приключване на процедурата по приватизация ще имаме само и единствено, когато бъдещият купувач погаси всички публични задължения и задълженията към служителите, ако ще има такива. До края на месеца ще имаме обвързващи оферти за ВМЗ - Сопот, тоест ще знаем дали ще имаме купувач," поясни той.

Представителят на заводския синдикат към КНСБ Иванка Иванова изрази удовлетвореност от получените обещания за приватизационната сделка.

„Относно дължимите суми към персонала до този момент няма яснота, към момента се дължи остатък от заплатата за август, неплатеният аванс за септември и октомври," обясни тя.

До момента задълженията към работниците в завода възлизат на 1 млн. и 380 хил. лв.

Решение за това колко средства трябва да се изплатят на работниците трябва да бъде представено до петък.

„Проблем с НАП и запор на сметки, по които могат да бъдат изплатени средства на служителите на ВМЗ няма," увери Делян Добрев и обясни, че новият купувач ще изплати всички задължения на ВМЗ – Сопот към НАП, затова от приходната агенция обещали да не притискат предприятието.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов изрази удовлетворение от това, че синдикатите осъзнават колко е важно да се запази спокойствие и да не се провали тази процедура.

В противоречие с неговото изявление дойде предупреждението на Иванка Иванова, че ако няма яснота за плащанията на заплатите до петък, напрежението вероятно ще ескалира.

#ВМЗ – Сопот #приватизация #Делян Добрев #министър на икономиката #НАП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"