БСП ще опита да състави правителство, ако получи третия мандат

БСП ще опита да състави правителство, ако получи третия мандат
A A+ A++ A

Предстоят динамични политически седмици, в които ще се реши дали 48-ото НС ще продължи работа и ще има ли правителство.

"Имайки предвид, че стигнахме до ситуация, която вкарва държавата в конституционна криза, най-логичното беше БСП да предприеме ход. Затова предложихме най-добрата кандидатура за председател на НС - Кристиан Вигенин, дълго време я поддържахме. След председателския съвет предложихме най-възрастният депутат да поеме председателството, още в четвъртък заявихме тази наша позиция. Тогава се видя, че няма съгласие, дори самият Рашидов оттегли своята кандидатура. В петък останалите партии проявиха зрялост и стигнахме до рестартиране на парламента", коментира депутатът от БСП Илиян Йончев в студиото на "България сутрин".

Той е категоричен, че не трябва да се подценява всяка възможност за водене на диалог за политиките на НС.

"Ние сме били партньори с "Продължаваме промяната", можем да водим диалог и е нормално всяка една партия да седне с всяка друга и да води диалог в името на България. Ние имаме решене на Националния съвет, че не бихме подкрепили правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". И ГЕРБ, и ДПС, и "Промяната" обаче бяха на разговори с нас миналата седмица за бюджета. Има разлика между преговори за политики и такива за съставяне на правителство", подчерта народният представител от левицата пред Bulgaria ON AIR.

Той очерта като червена линия пред БСП замразяването на минималната работна заплата.

"В НС има 3 варианта за държавен бюджет. Важно е да разберем какво е изпълнението на бюджета за 2022 г. В момента сме в излишък от близо милиард - въпросът е как стигаме до дефицит в следващите 2 месеца, какво налага 6,6% дефицит за следващата година и тегленето на близо 16 млрд. дълг. Когато бъде вкаран бюджетът в абсолютни параметри, ще се вземе решение кои политики да бъдат подкрепени. БСП е внесла законопроект за изменение на Кодекса на труда за минималната работна заплата - да бъде минимум 50% от средната, това нормира 850 лв. от следващата година. При 18% инфлация не е нормално да не актуализираме минималната работна заплата", подчерта Йончев.

Гостът добави, че за седмица работа на НС вече са внесени над 40 законопроекта. И уточни, че БСП ще разговаря в конкретика за бюджета, когато предложенията бъдат направени в детайли. Социалистът беше категоричен, че ако партията получи третия мандат от Радев, ще се опита да състави правителство.

"БСП ще води разговори за съставяне на правителство след решение на Националния съвет. Ние няма как да не направим опит за съставяне на правителство, защото ако не гласуваме 22 закона, няма как ще влязат парите по Плана за устойчивост", обясни Йончев.

И изрази надежда за провеждането на нормален диалог с останалите политически сили.

"В кулоарите си говорим и намираме общия тон. Когато светнат камерите, този тон и диалогичност отсъстват. Истината се ражда в спора, посредством диалога смятам, че това е възможно", добави депутатът.


#БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"