Пътуване? Да, ама не: Скок на случаите на КОВИД в Европа

Пътуване? Да, ама не: Скок на случаите на КОВИД в Европа
A A+ A++ A

С наближаването на зимата Световната здравна организация подчерта, че е важно да се запази бдителността, тъй като случаите на COVID и грип в Европа се увеличават.

„Това не е време за отпускане“, заяви на пресконференция директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге. 53-те страни, които съставляват европейския регион на СЗО, включващ Русия и страните от Централна Азия, отново са в епицентъра на пандемията от COVID-19, като на тях се падат близо 60% от новите случаи на Covid в света, каза Клуге. В същото време случаите на сезонният грип достига своя връх, предава БГНЕС.

При тази нова вълна на COVID смъртните случаи и хоспитализациите в интензивните отделения не се увеличават в същата степен, както при предишните вълни, и СЗО подчерта връзката с кампаниите за ваксинация.

19 починали и над 1000 заразени с COVID у нас

През последните 24 часа са регистрирани 1145 нови случая на коронавирус при 8 374 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 13.67% от взетите проби са дали положителен резултат.

Близо 59% от новозаразените за денонощието не са ваксинирани. Най-много нови случаи има в София - 424, следват Пловдив със 111 и Варна с 51.

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България са 1 275 481. Броят на активните случаи бележи лек спад и вече са 10 152. За сметка на това расте броят на настанените в болница - 709, от които 53 са в интензивни отделения. Близо 75% от новопостъпилите в болница не са имунизирани.

Излекуваните през последното денонощие са 1241 души.

През последното денонощие са починали 19 души с COVID-19, като 17 от тях не са били ваксинирани. Така броят на загубилите битката с вируса става 37 840.

До момента у нас са поставени общо над 4,5 млн. дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени 685 имунизации. Лицата със завършена имунизация са над 2 млн. души. Над 911 хил. души вече са си поставили бустерна доза. Бустер с адаптирана ваксина имат над 39 хил. души.

#ваксина коронавирус #коронавирус #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай