В Румъния пристигнаха два конвоя с френска военна техника за бойната група на НАТО

В Румъния пристигнаха два конвоя с френска военна техника за бойната група на НАТО
A A+ A++ A

Два конвоя с френска военна техника влязоха в Румъния в неделя вечерта през ГКПП Нъдлак на границата с Унгария, предаде агенция Аджерпрес.

Първият конвой е съставен от леки пехотни бронирани машини, а вторият - от тежки пехотни бронирани машини, съобщи румънското министерство на националната отбрана.

Двата конвоя са били посрещнати от френския полковник Александър дьо Фелигонд от бойната група на НАТО и полковник Тибериу Кожокару от командването на многонационалната дивизия "Югоизток". Конвоите са предназначени да допълнят техническите средства на предната бойна група на НАТО, разположена в базата Чинку в окръг Брашов.

Логистичната операция по изпращане на оборудването от база във Франция до базата Чинку в Румъния започна на 18 октомври. Военните конвои са изминали над 2000 км. Операцията е наречена "Балаур" на името на митологичния змей от румънските легенди.

Бойната група на НАТО в Румъния беше сформирана през май чрез трансформиране на многонационалните съюзнически елементи на силите за отговор на НАТО, разположени в страната.

След предложението на Франция да поеме ролята на рамкова държава, френският батальон, разположен в Румъния, считан за острието на силите на НАТО с много високо ниво на реагиране, формира предна бойна група на територията на страната, интегрирайки на ротационен принцип войски от Белгия и Нидерландия, уточнява румънското министерство на отбраната.

#Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"