Сачева: Правителство без ГЕРБ няма как да се случи - математически невъзможно е

Сачева: Правителство без ГЕРБ няма как да се случи - математически невъзможно е
A A+ A++ A

Правителство без ГЕРБ няма как да се случи. Това е чисто математически невъзможно. Не може да си в изолация и да си първа политическа сила. Ако вземем поканата на „Продължаваме промяната” , на която никой не откликна, то може да кажем, че те всъщност са в изолация. Това заяви Деница Сачева от ГЕРБ в ефира на БНТ.

„Няма как без диалог да се вземе решение в Народното събрание. Ние ще продължаваме иначе да се инатим как никога по никакъв начин няма да направим каквото и да е. Нека се концентрираме върху конкретни задачи. Решихме тази с председателя на НС – той е излъчен от най-голямата парламентарна група”, смята тя.

На въпрос дали партиите, които подкрепиха избора на Вежди Рашидов за председател на НС, са мнозинство тя заяви: „Това не е мнозинство за управленска коалиция. То се обедини около позицията, че трябва да има председател, той да е най-възрастният, за да няма политически страсти. Самите председатели на парламентарни групи, подкрепили Рашидов, отхвърлиха тази възможност. Нека не бързаме със спекулациите.”

„Правителство на малцинството е един краен вариант – засега всякакви варианти са на масата, така че не трябва да бързаме. Ще бъде трудно, необходим е диалог. Партиите, които не искат диалог, и се занимават с политически заклинания, са безполезни за обществото – очевидно е, че нямат мнозинство”, допълни тя.

Тя припомни, че ГЕРБ многократно поставят темата за борбата с корупцията – дори за тази в предишното управление: „Предложили сме съдебна реформа, въпросът е защо те не искат да говорят за това, при положение, че законът за КПКОНПИ няма как да се приеме без гласовете на ГЕРБ.”

„Ние ще внесем конкретни антикризисни мерки, мерки за енергетика, компенсации за бизнеса, либерализация на цените на битови потребители да е от 1 януари 2026 г. – нека видим кой ще застане зад тези мерки. Прекалено много се крием зад процедури”, допълни още тя.

„За разлика от ПП, които решиха да са председатели на всички комисии, ние нямаме такива намерения – готови сме да направим пропорционално разпределение на комисиите. Въпреки случващото се, ние сме готови да работим до последно максимално отговорно. Ще поставим своите изисквания, със сигурност, но няма да бъдем като тях”, каза още Сачева.

„Има възможност да се вдигне минималната заплата и минималната пенсия. Ние смятаме, че може да се намерят варианти, при които заплатата да нарасне, но не в размерите, които ПП предлага. Те докараха страната почти до фалит”, категорична бе тя.

„НС трябва да има достатъчно възможности, за да работи и да приеме законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Ние сме готови за всякакви възможни варианти, но важни за нас са проблемите на българските граждани. Готови сме за управление, готови сме и за избори”, допълни тя.


#Сачева #Деница Сачева - ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »