Китайската икономика се възстановява с по-бързи темпове от очакваното

Китайската икономика се възстановява с по-бързи темпове от очакваното
A A+ A++ A

През третото тримесечие китайската икономика се съживи с по-бърз от очаквания темп, но строгите ограничения заради COVID, задълбочаващата се криза с недвижимите имоти и рисковете от глобална рецесия поставят под въпрос усилията на Пекин да насърчи стабилното съживяване през следващата година, предава Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на втората по големина икономика в света нарасна с 3,9% през тримесечието между юли и септември на годишна база и ускорява темпа спрямо 0,4% през второто тримесечие, което е над прогнозираните 3,4% в анкета на Ройтерс сред анализатори.

Първоначално данните трябваше да бъдат публикувани на 18 октомври, но представянето им бе отложено на фона на ключовия конгрес на Комунистическата партия през миналата седмица, който завърши с избора на Си Дзинпин за трети мандат като неин лидер.

„Китайската икономика има голяма устойчивост, потенциал и широта на действие", заяви Си пред репортери в неделя, докато представяше висшия ръководен екип на комунистическата партия за следващите пет години.

„Нейните силни основи няма да се променят и тя ще остане на положителна траектория в дългосрочен план".

Икономиката беше подкрепена от производствения сектор, като отделни данни показаха, че промишленото производство през септември е нараснало с 6,3% спрямо предходната година, надминавайки очакванията за ръст от 4,5% и 4,2% през август.

Китайските акции се сринаха в понеделник, а юанът отслабна, тъй като инвеститорите се съсредоточиха върху състава на новия управителен орган на страната, в който бяха включени лоялни на Си лица, което засили опасенията, че той ще удвои политиките, водени от идеологията, за сметка на икономическия растеж.

Въпреки възстановяването икономиката е изправена пред предизвикателства на редица фронтове в страната и чужбина. Стратегията на Китай за нулев Covid и проблемите в ключовия сектор на недвижимите имоти засилиха външния натиск от кризата в Украйна и глобалното забавяне, дължащо се на повишаването на лихвените проценти с цел ограничаване на резкия ръст на инфлацията.

Проучване на Ройтерс прогнозира, че растежът на Китай ще се забави до 3,2% през 2022 г., което е далеч под официалната цел от около 5,5%, отбелязвайки едно от най-лошите постижения от почти половин век насам.

В признак на продължаващо напрежение износът нарасна с 5,7% спрямо предходната година през септември, надминавайки очакванията, но с най-бавния си темп от април насам. Вносът нарасна със слабите 0,3%, което не отговаря на прогнозите за ръст от 1,0%.

Продажбите на дребно нараснаха с 2,5%, което не отговори на прогнозите за увеличение от 3,3% и се понижи спрямо темпа от 5,4% през август, подчертавайки все още крехкото вътрешно търсене.

Проучваното равнище на безработица в градовете се повиши до 5,5% през септември, което е най-високото равнище от юни насам, а равнището на безработица сред търсещите работа лица на възраст между 16 и 24 години е 17,9%.

Още по-важно е, че през септември цените на новите жилища спадат за втори пореден месец, което отразява продължаващото отдръпване на купувачите на жилища в икономически важния сектор, докато задлъжнелите строителни предприемачи се надпреварват да събират ресурси и да изпълняват проектите навреме.

От края на май насам политиците въведоха над 50 мерки за икономическа подкрепа, като се стремят да стимулират икономиката, за да облекчат натиска върху заетостта, макар да омаловажават значението на постигането на целта за растеж, която беше определена през март.

Новите банкови кредити в Китай почти се удвоиха през септември спрямо предходния месец и значително надхвърлиха очакванията благодарение на усилията на централната банка да съживи икономиката.

„В политически план цялостната политика ще остане подкрепяща", заяви Хао Джоу, главен икономист в Guotai Junan International.

„Според нас е необходим допълнителен тласък на политиците, за да се стимулира икономическото възстановяване, но допълнителни понижения на лихвените проценти са малко вероятни в период на агресивно повишаване на лихвените проценти от страна на световните централни банки“.

Според Citigroup Inc. данните за този месец показват продължаваща слабост, като продажбите на нови жилища в 30-те най-големи града са намалели с 21% спрямо миналата година през седмицата, приключваща на 18 октомври. Използването на метрото е с 20% под нивото отпреди пандемията през миналата седмица, като на практика остана непроменено спрямо нивото от края на септември, а цените на експортните превози спаднаха още повече, което предполага смекчаване на глобалното търсене. Приходите от туризъм от едноседмичния национален празник по-рано този месец показаха спад от 26% спрямо миналогодишните нива.

„В китайската икономика се случва нещо повече от оживлението, за което говори превишението на растежа на БВП през третото тримесечие, и това не е здравословна картина. Потреблението рязко се забави през последния месец на тримесечието, инвестициите в недвижими имоти продължиха да се свиват значително, а безработицата неочаквано нарасна. Забавянето на износа е признак за отслабваща подкрепа от страна на външното търсене“, коментират пред Bloomberg икономистите Чан Шу и Ерик Жу.

Китай не може да се развива в изолация от света. Развитието на света също се нуждае от Китай.

Си Дзинпин президент на Китай.

През третото тримесечие китайската икономика беше застрашена от множество по-малки избухвания на Covid в цялата страна, които доведоха до ограничаване на мобилността и които намалиха доверието на потребителите и бизнеса. Въпреки това по време на речта си след закриването на конгреса Си заяви, че китайската икономика е „устойчива" и обеща да задълбочи икономическите връзки с други държави.

„Китай не може да се развива в изолация от света. Развитието на света също се нуждае от Китай", каза Си, обръщайки се към аудитория от китайски и чуждестранни журналисти.

Икономиката е подложена на огромен натиск, като икономистите вече прогнозират растеж от едва 3,3% за цялата 2022 г. - далеч по-нисък от официалната цел от около 5,5%, определена по-рано тази година. През последните месеци официалните лица започнаха да омаловажават тази цел, тъй като ставаше все по-далечна, като вместо това се съсредоточиха върху стабилността на работните места и други показатели.

В понеделник официалните лица изтъкнаха възстановяването на „основните показатели", които „се възстановиха и стабилизираха, за да останат в разумни граници", заяви статистическият орган в изявление, придружаващо данните за БВП, продажбите на дребно, промишленото производство и други данни.

#Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"