Доколко са надеждни тестовете за дрога, които полицията ползва?

Доколко са надеждни тестовете за дрога, които полицията ползва?
A A+ A++ A

Повсеместни проверки на полицаи за алкохол и наркотици започна в началото на тази седмица по заповед на вътрешния министър Иван Демерджиев.Така бяха открити случаи с униформени, дали положителни проби за дрога. По-късно се заговори, че тестовете не отчитат съвсем правилно и на тях не може напълно да се вярва, тъй като много хора, приемащи определени лекарства, може да отчетат положителен резултат на такъв тест.

Но до този момент полицаите не приемаха тази теза. Едва, когато не бяха подложени на същите проби, признаха , че грешки се отчитат.

Експерти вече изразиха мнение, че е нужно преразглеждане на Наредбата, регламентираща правенето на Drug Check, който установява шофирал ли е водачът под влияние на наркотични вещества.

Не са единични случаите на набедени „наркомани“, които впоследствие се оказват с чисти проби. Става въпрос за водачи, тествани с полеви тестове или с машина Drug Check 5000, които отчели положителен резултат. Впоследствие кръвните тестове са негативни. Само че истината се установява след дълъг период от време, когато е готов резултатът от кръвната проба, изследвана в единствената лаборатория в страната ни.

В страната ни водачите доскоро бяха тествани с полеви тест Drug Check 3000, а в момента с машина Drug Check 5000, като пробата се взима от слюнка. Разликата е в един от компонентите забранени вещества. Първият тест засича едновременно 6 вида наркотични класове – канабис, кокаин, опиати, амфетамин, метамфетамин и бензиодиазепини. Във втория е включен и метадон.

Оказа се, че тестовете са много чувствителни и точни. Потвърдиха го експерименти, които се правят пред експерти, съобщава Нова тв.

За целта се използват лекарствени медикаменти. Такива, които се предлагат свободно от фармацевтите в аптеките без лекарско предписание и други, които са със зелена рецепта.

Лекарства, които масово се употребяват и предлагат от фармацевтите като обезболяващи, реагират на опиати при полевия тест. При втори тест, но вече след употребата на лекарство за главоболие, което е препоръчано в аптека.

В листовката на лекарството е посочено, че може да се приема от деца на 14-годишна възраст до 8 таблетки на ден. Резултатът: Тестът е положителен и реагира на опиати. Както стана ясно, реагира така, защото лекарството съдържа кодеин.

Многобройни експерименти доказват, че съдържанието на опиати в организма могат да останат няколко часа, в зависимост от метаболизма на човека.

#полицаи #тестове за наркотици #drug check

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »