Паси: Задачата ни е нещо между "Мисията невъзможна" и "Умирай трудно"

Паси: Задачата ни е нещо между "Мисията невъзможна" и "Умирай трудно"
стоп кадър8НОВА
A A+ A++ A

Контактната група, водена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, започна срещите с парламентарните групи в 48-ото Народно събрание. Първите разговори са с представители на ГЕРБ-СДС и на „Български възход”.

На влизане бившият външен министър Соломон Паси определи задачата като нещо по средата между "Мисията невъзможна" и "Умирай трудно", предаде НОВА.

"От падането на Берлинската стена до днес никога политиката не е влияела толкова на вътрешнополитическия живот. Ние сме в уникална ситуация и трябва да се намерят уникални решения", категоричен е той.

Според него функцията им не е официална. "Виждаме, че има много повече общи неща между партиите, отколкото различия, но няма диалог. Участвал съм в десетки преговори, едно от най-трудните неща като че ли е да подпомогнеш диалога между българи и българи", обясни Паси.

От своя страна президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) заяви, че както за него, така и за д-р Паси, европейското и демократичното развитие е кауза. "Нагърбихме се с нелеката задача да накараме партиите да излязат от окопите и да си говорят, да постигнат съгласие. Това не означава създаване на коалиция, а това, че ще минем по решения на спешните стратегически приоритети. Ще се радваме да има хоризонт за правителство, независимо в каква конфигурация. Нямаме амбиции и его, искаме работещи институции. Ние сме дошли с една-единствена цел - да търсим решения по национални приоритети, които да заложим в дневиян ред на новото НС. Оценяваме като критична и високорискова ситуацията в България и региона. Трябват ни работещи институции и решения. Когато е трудно и когато е тежко, гражданите очакват такива решения", подчерта той. И допълни, че са поканени групите, които отразяват вижданията за достойно членство на България в ЕС.

"От тях три потвърдиха, две ще видим днес, а именно ГЕРБ-СДС и "Български възход". В понеделник ще имаме среща в НС с ДПС и очакваме да видим за окончателната реакция на ДБ, имаме писмен отказ от БСП и ПП", разкри Плевнелиев.

По думите му един от ключовите приоритети са Еврозоната и Шенген. "Превъоръжаването на българската армия също е от тях. Ще зададем въпрос на всички - готови ли сте да търсите решения и приоритети и ако е така, готови ли сте да поемете отговорност", посочи Плевнелиев.

На старта на срещата с ГЕРБ-СДС лидерът на ПГ на партията Десислава Атанасова се обърна към двамата с думите, че това е част от търсенето на начин за диалог между политическите сили в една твърде сложна ситуация - на кризи. Тя подчерта, че избирането на председател на НС е било базирано на разума. "Редно е да покажем силата на съединението, да загърбим политическите пристрастия и да търсим диалог. Нищо друго освен каузата "България", не стои пред нас, политиците", каза тя.

#Соломон Паси #контактна група

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"