Украинската армия зове народа на Беларус да не участва в "мръсната война"

Украинската армия зове народа на Беларус да не участва в "мръсната война"
УНИАН
A A+ A++ A

Продължават активните бойни действия в източната и южната част на Украйна и въоръжените сили на страната поддържат инициативата, заяви украинският президент Володимир Зеленски. Украинската армия отправи призив към народа на Беларус.

Украинският президент обяви също, че повече от 150 кораба са в очакване да изнесат украинско зърно, но Русия нарочно бави отпътуването им. Според Владимир Зеленски Москваумишлено създава нова хранителна криза:

"Правото на храна и на живот без глад са основни права за абсолютно всеки човек на земята. По тази причина руските опити за влошаване на кризата с храните са също и агресия срещу всеки човек по света"

Киев се обяви за продължаването на Черноморската инициатива за зърното и след 22 ноември, когато изтича 120 дневния срок на действието й. Постоянният представител на Украйна в ООН Сергей Кислица отбеляза, че досега от украинските пристанища са отпътували повече от 360 кораба с 8 милиона тона хранителни продукти за Европа, Азия и Африка.

Русия очаква незабавна и адекватна реакция от Обединените нации на обстрела на Антоновския мост в Херсон от украинските въоръжени сили, вследствие на който загинаха четирима души, заяви секретарят за медиите в руското представителство в ООН Фьодор Стржижовски.

Украинската армия се обърна пряко към народа на Беларус с призив да не участва в "мръсната война" срещу Украйна. През февруари руските войски навлязоха в Северна Украйна от района на южния беларуски град Гомел. Сега наблюдатели съобщават за повишена военна активност в тази зона.

Руската армия е увеличила бойната си формация в Черно море и разполага с 10 кораба, три от които с ракетни системи "Калибър", съобщиха от Южното оперативно командване на украинските сили.

Източник: БНР

#Украинската армия #Беларус #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"