Без отстъпка от 25 ст./л за горивата от 1 декември

Без отстъпка от 25 ст./л за горивата от 1 декември
Pixabay
A A+ A++ A

През декември няма да има отстъпка от 25 ст. на литър гориво, стана ясно от думите на служебния министър на финансите Росица Велкова. С актуализацията на бюджета бяха предвидени 150 млн. лв. за отстъпката, като се очакваше парите да стигнат до края на годината. До 1 декември обаче парите ще свършат и даването на отстъпката ще спре, пише Труд бг.

Наред с това Европейската комисия е започнала процедура срещу България, защото отстъпката за горивата важи само за автомобили с български номера и може да поиска даването на тази 25 ст. да спре. Парите за отстъпката обаче ще свършат преди да има окончателно становище на Брюксел.

От Министерството на финансите са разработили два варианта на бюджет за 2023 г. Първият базов вариант е при действащите в момента ставки на данъците и правила за увеличение на пенсиите.

Този вариант на бюджет обаче е с бюджетен дефицит в размер на 6,6% от брутния вътрешен продукт или 11,549 млрд. лв. От министерството са подготвили и алтернативен вариант с по-малък дефицит, но при него много разходи са орязани, а е предвидено и вдигане на данъци.


#отстъпка #горива

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"