Започват преговорите за съставяне на правителство

Започват преговорите за съставяне на правителство
Труд
A A+ A++ A

От днес започват преговорите за съставяне на правителство с първия мандат, които ще бъдат водени от контактна група. Това потвърдиха от пресофиса на Росен Плевнелиев, който е в контактната група заедно с бившия външен министър Соломон Паси. Групата е създадена по предложение на ГЕРБ - СДС - политическата сила, спечелила най-голям брой гласове на последния парламентарен вот, която по закон трябва да получи първия мандат за съставяне на кабинет. Вчера стана ясно, че идната седмица президентът Румен Радев ще свика консултации с парламентарните сили.

Засега са планирани преговори с представители на ГЕРБ - СДС и "Български възход", като първите ще се проведат в сутрешните часове, а другите - в ранния следобед.

Идеята бе разговорите да започнат много по-рано, но неочаквано дългото избиране на председател на Народното събрание забави процеса. Именно случващото се в 48-то Народно събрание провокира Соломон Паси да коментира в социалните мрежи:

"И все пак: ще ни е по-лесно да направим британско правителство, отколкото българско!", реферирайки към оставката на британския премиер Лиз Тръс и новата процедура по избор на министър - председател във Великобритания.

У нас - засега "Продължаваме промяната" и "БСП за България" писмено са отказали участие.

Изначалната идея на преговорите е постигането на съгласие по приоритети, които да бъдат в основата на мандата на редовно правителство, сформирано от ГЕРБ-СДС.

Вчерашният развой на събитията по избор на председател на парламента, подкрепен от ГЕРБ - СДС, ДПС, БСП и "Български възход", бе отречен от повечето лидери като "новата четворна коалиция".


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »