Хакерската атака на "Килнет" обхвана между 12 и 14 български сайта

Хакерската атака на "Килнет" обхвана между 12 и 14 български сайта
Pixabay
A A+ A++ A

Между 12 и 14 сайта бяха атакувани при хакерската атака у нас на групировката "Килнет". Това съобщи пред БНР началникът на отдела за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП - комисар Владимир Димитров. Той допълни,че подобни атаки целят основно имиджов ефект.

Атаката на руските хакери е продължила няколко часа, обясни комисар Владимир Димитров пред БНР:

"Хакерската атака, за която ме питате конкретно, от проруската хакерска организация „Килнет“, беше в ранните часове на съботния ден - преди няколко дни. Тя продължи общо 3-4 часа. Жертвите на тази атака бяха 12 – 14 различни интернет сайта. Така, че може да се приеме, че са 12 различни хакерски атаки, но под една обща кампания".

Тази хакерска организация за пръв път атакува България, обяснява комисар Димитров. До момента жертви на "Килнет" са ставали други държави по света:

"Хакерската организация е атакувала и американска инфраструктура, Молдова, Румъния, Япония и някои други държави, но към България конкретно това е първата атака която се случва".

Подобни атаки целят основно имиджов ефект, според комисар Димитров:

"В 99 процента от случаите се цели имиджов ефект. Идеята е просто този сайт да изчезне. Ако е държавен, това естествено нанася някакви имиджови и морални щети на тази институция. Проблема е, ако е интернет сайт на някоя компания, която разчита само на сайта си, за да движи своя бизнес".



#хакерска атака #Килнет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »