Концерт на квартет АРТЕ

Концерт на квартет АРТЕ
A A+ A++ A

На 25 октомври от 19.00 часа в Първо студио на БНР ще се състои концерт на квартет Arte. Младият състав има успешна кариера както в страната, така и в чужбина. Програмата, която са подготвили музикантите за концертната вечер, включва: Квартет за флейта и струнни в до мажор, К. 285 b, Квартет за флейта и струнни в ре мажор, К. 285 от В. А. Моцарт и Струнен квартет №2, оп. 13 от Ф. Менделсон. Техен специален гост ще бъде Явор Желев - водач на флейтовата група на Симфоничния оркестър на БНР.

Ансамбъл Arte е сформиран през 2010 година в Международния институт по камерна музика „Reina Sofia“ (Мадрид), под ръководството на проф. Гюнтер Пихлер (Alban Berg Quartet). От основаването на квартета свирят Росица Чопева (цигулка), Десислава Карамфилова (цигулка), Петя Кавалова (виола), Марина Хинова (виолончело) и Стамен Николов (виолончело).

Съставът получава редица награди в престижни международни конкурси, сред които са Международен конкурс „Млади виртуози“ (София, 2018), „PaperdeMusica-Capellades“ (Барселона, 2013), „Надежди, Таланти, Майстори“(Добрич-Албена, 2012) и др.

Концертират в Италия, Испания, Швейцария, Австрия и Германия. Участват в престижни европейски фестивали като „ShubertiadeSchwarzenberg” (Австрия), „AkademiaMusicaleChigiana“ (Италия) , „EncuentrodeMusicayAcademiadeSantander” (Испания), „Orpheus“ (Австрия), „ISASemmering“ (Австрия), „Festivals-delQuartetto-d’archi-Gropina“ (Италия) и др.

Младият състав има записи за Испанското национално радио и Българската национална телевизия.

Репертоарът им е разнообразен, като обхваща периода от XVIII-XXвек. От 2016 година ансамбъл Arte правят първия си успешен сезон в камерна зала „България“ в състав: Росица Чопева - цигулка (концертмайстор на камерен оркестър „CamerataOrphica“), Филип Филипов - цигулка (водач на група втори цигулки в Симфоничен оркестър на БНР), Кристина Хинова – цигулка (помощник - водач на група втори цигулки в Софийска филхармония), Стефания Янкова - виола (водач на група виоли в Симфоничен оркестър на БНР) и Марина Хинова – виолончело (помощник-концертмайстор на група виолончели в Симфоничен оркестър на БНР).

Билети за концерта може да намерите в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4) и в мрежата на Ивентим.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"