Евтина тарифа на тока - до 800 квтч зимата, над нея - пазарни цени (ВИДЕО)

Евтина тарифа на тока - до 800 квтч зимата, над нея - пазарни цени (ВИДЕО)
стоп кадър/НОВА
A A+ A++ A

През зимата хората ползват средно по 800 киловат часа месечно, а през лятото – 300 киловат часа ток. Всичко над тези стойности ще бъде по цена на свободния пазар. Изчисленията на енергийните администратори представи на брифинг във ведомството си енергийният министър Росен Христов.

"Данните, които са ни дали, показват, че се покриват над 90% от използваното от потребителите”, каза Христов и обясни, че в тези изчисления има резерв, за да обхване всички домакинства. Сега действащите цени остават до тези нива на потребления.

„Идеята ни е потребителите да имат възможно най-еднакви сметки за ток, парно и природен газ. В момента правим изчисления, за да видим дали има разлика. Когато това не е възможно, ще направим корекция, за да кажем – 100 киловат часа ток се равняват на определено количество газ за отопление на дадено жилище”, каза още Христов.

Прехвъляне на диференциран пазар е възможно, след като има дефиниция за енергийна бедност, уточни той. "Идеята е да защитим тези, които имат нужда от защита. Смятаме да отложим либерализацията на пазара на енергийните потребители възможно най-дълго – до 2024 г.”, каза още енергийният министър. „Има потребители, които не могат да си позволят пазарните цени на тока. Гледаме да ги защитим, но бюджетът не го позволява това нещо”, допълни Христов.

Той поясни, че Регламент за справяне с високите цени на енергията е приет в Брюксел на 6 октомври. „Имахме и заседание на Кризисния щаб, след което в Министерството на енергетиката имаше среща с всички заинтересовани страни… Постигнахме балансирано решение – всички си тръгнаха еднакво недоволни от срещата”, обясни с усмивка Росен Христов.

Отоплението на дърва, въглища и пелети не се води към Министерството на енергетиката, а е към Земеделското министерство, обясни министърът. На брифинга той коментира и вчерашното решение на служебните министри от кабинета на Гълъб Донев – за отпадане забраната да се търси ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй” само от определени компании. Христов припомни изненадващото посещение на бившия премиер Кирил Петков в ядрената ни електроцентрала и обясни, че целта е била да се сключи договор с определена компания, която да зарежда с гориво атомната ни електроцентрала.

„Министър-председателят и делегация в последния ден буквално се изсипаха в АЕЦ "Козлодуй", за да подпишат договор с „Уестингхаус”. Тази компания няма сертифицирано гориво, няма как да подпишат договор – това е атомна централа, не е шега работа”, каза Христов и оспори експертизата в енергийната сфера на бившия енергиен министър Александър Николов.

„Не може държавата да договори добри условия, когато има само един източник."Фраматом" са заявили желание. Целта ни е да не работим с руски компании. Въпросът е да отворим конкуренция за всичко - европейско и американско, за да дадем най-добрите условия. Процесът на оценка е доста дълъг. За 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй” имаме договор за 2024 г.”, поясни енергийният министър.

По време на брифинга от „Продължаваме промяната” изпратиха имейл, в който пишат, че са обезпокоени от последните действия на служебното правителство, които застрашавали енергийната сигурност и независимост на България.

„Управляващите отмениха решение на кабинета "Петков" от 13 юли 2022 г., свързано с доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй”. Така, в пълно противоречие с аргументите за осигуряване на конкурентна среда, служебното правителство практически спира достъпа на българската АЕЦ до алтернативното гориво и поставя страната в зависимост от традиционния доставчик ТВЕЛ /Руска федерация/.

Припомняме, че гориво за реакторите, които се ползват в АЕЦ "Козлодуй", произвеждат и две европейски компании - Уестингхаус /Швеция/ и Фраматом /Франция/”, пишат от ПП.

Източник: НОВА

#Росен Христов #цена на тока

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"