Рашидов бе избран за председател: Ще се жертвам!

Рашидов бе избран за председател: Ще се жертвам!
A A+ A++ A

Вежди Рашидов бе избран за председател на Народното събрание. Той бе номиниран от четири партии по време на председателски съвет по-рано днес.

Той събра 139 гласа подкрепа, 73 гласуваха "против".

ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход" подкрепиха кандидатурата на председателстващият тържественото заседание. Формално Рашидов бе номиниран от Корнелия Нинова от БСП, която е била упълномощена от другите парламентарни групи да представи кандидатурата на най-възрастния депутат.

"Обединихме се около кандидатурата на единствения, който вчера успя да обедини българското Народно събрание", коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Спор в пленарната зала предизвика почивка, поискана от Асен Василев от ПП, който бе изненадан от кандидатурата на Вежди Рашидов. "Вие не бяхте на председателския съвет, но Кирил Петков беше там, какво има да се обсъжда кандидатурата на Вежди Рашидов", контрира Атанасова. Кирил Петков защити решението на Василев за почивка с мотива, че от ПП са били изненадани, че кандидатурата на Рашидов идва от БСП.

Кандидатурата на Рашидов е консенсусна между 4 партии, не идва от БСП, отговори Георги Свиленски от БСП. Мустафа Карадайъ подкрепи Свиленски с думите, че "ПП идват само да рушат. Изненадата за тях не е изненада, а са изненадани, че ще има мнозинство, което вече намира изход от кризата, и те вече разбират, че не им се полага ей така всичко на тепсия, и че не са единствените носители на истина, правота и справедливост", коментира лидерът на ДПС. "Явно това НС ще има много кратък залог, но нека не сме заложници на нечии прищевки и да не рушим авторитета на НС", призова още Карадайъ.

Какво ще се случи, ако почивката е след гласуването, попита и Йордан Цонев от ДПС. Е това бон тон ли е, попита той.

Аз съм добронамерен човек и съм поставен между чука и наковалнята. Винаги малцинството трябва да отстъпва на мнозинството. Пристъпваме към гласуване и каквото сабя покаже. Разчитам всички да гласувате по съвет – кой, както иска, заключи председателстващият Вежди Рашидов.

Кандидат за поста бе и Цвета Рангелова от "Възраждане".

#Вежди Вашидов #Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници