2/3 от населението на Земята с един курс на ваксинация срещу COVID-19

2/3 от населението на Земята с един курс на ваксинация срещу COVID-19
A A+ A++ A

Две трети от световното население е със завършен първоначален ваксинационен курс срещу КОВИД-19, съобщи генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Аданом Гебрейесус. Той отбеляза, че смъртността в резултат на тази инфекция се доближава до нивата от началото на пандемията и изрази загриженост за различното ваксинационно покритие по света и разликите в достъпа до антивирусни и терапевтични медикаменти, предаде БТА.

Случаите на КОВИД-19 за периода 10-16 октомври са намалели с 6% спрямо предходната седмица, като са регистрирани 2,9 милиона новозаболели, обяви СЗО. По нейни данни смъртността за периода е намаляла със 17% - починали са 8300 души. От началото на пандемията са потвърдени 621 милиона случая на КОВИД-19, като 6,5 милиона души са загубили живота си.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобри поставянето на ваксини срещу КОВИД-19 на "Пфайзер" и "Модерна" на деца, навършили шест месеца. Препаратите на двете компании са първите ваксини срещу ковид, одобрени в ЕС за деца под 5-годишна възраст. ЕМА одобри ваксината на "Пфайзер" за деца на възраст от 6 месеца до 4 години, а препаратът на "Модерна" може да се използва за възрастовата група от 6 месеца до 5 години.

Американски експертен комитет препоръча имунизацията срещу КОВИД-19 да стане част от детския ваксинационен календар на Центровете за превенция и контрол на заболяванията. Препоръките на експертния комитет включват имунизация по програмата "Детски ваксинации", следвайки насоките на центровете - за всички деца над шестмесечна възраст и бустерни дози за навършилите пет години. Едва около една трета от американските деца в училищна възраст са ваксинирани срещу КОВИД-19.

#Covid-ваксина #КОВИД-19

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"