Защо Русия праща ирански дронове в Украйна

Защо Русия праща ирански дронове в Украйна
A A+ A++ A

Украинците ги наричат "мотопеди". Така звучат, докато прелитат; но след това поразяват целта като боеприпаси, пиша "Дневник".

Иранските дронове "Шахед-136" всъщност са точно това. Русия купи голям брой от безпилотните устройства и макар неутрализирането им да се оказа по-лесно, отколкото изглеждаше в първите дни след пускането им във войната в Украйна, те все още са изпитание за силите на Киев.

В последните месеци няма дори официално потвърждение от Москва или Техеран, че Русия е купила стотици или дори хиляди "дронове камикадзе" от ислямската република, а само ги е променила външно и ги обозначава като "Герань-2".

Напротив, Техеран отрича; въпреки това Киев предложи да скъса връзките си с него, а Западът осъди продажбите въпреки уверенията, че Иран не е на ничия страна във войната. Съединените щати смятат да повдигнат въпроса в Съвена за сигурност на ООН.

Какво представляват

По същество тези така наречени дронове камикадзе за баражиращи боеприпаси - летят към целта си, преди да я ударят с голяма скорост и да се взривят при сблъсъка.

Апаратите с размах на крилете 2.5 м и маса 200 кг могат да носят 40 кг бойна глава според украинската армия (много по-малко например от крилатите ракети).

Според цитирания от "Ройтерс" Юрий Игнат, говорител на украинските военновъздушни сили, опитът е показал, че те не могат да летят на повече от 1000 км заради ограничения в горивото и размера, въпреки че фабричната стойност е зададена като до 2500-километров обсег.

Дроновете "самоубийци" "Шахед", изглежда, са преобладаващи в иранските доставки, но според военни наблюдатели в украинското небе действат и "Мохаджер-6", много по-сходен с турския "Байрактар ТВ-2" - способни на дълги полети дронове на средна височина, подобни на американските Predator в Ирак и Афганистан.

От друга страна, Съединените щати обявиха, че изпращат на Украйна стотици собствени дронове камикадзе, - Switchblade.

Откога се ползват

Украйна обяви за първия свален ирански дрон на 13 септември, край Купянск в Харковска област.

Към този момент информацията, че Русия се готви да купи ирански дронове, идваше основно от Съединените щати, и то още от средата на лятото.

За какво се ползват

Дроновете се изстрелват основно от юг, макар да има други, от север (например от Беларус или Курск). Киев настоява, че сваля повечето от тях: например на 17 и 18 октомври са неутрализирани 51.

Първата цел бе украинската бойна техника, но впоследствие Москва ги насочи към инфраструктурни обекти в Харков на североизток и Одеса, Херсон или Миколаив (Николаев) - на юг.

До 17 октомври обаче "Шахед" не бяха използвани срещу столицата Киев. Впрочем самото им използване им срещу градове е новост; някога те бяха ефективни за неутрализиране на вражеската противовъздушна отбрана.

Какво е предимството им

Справянето с тях е трудно отчасти защото могат да летят на групи: зад общата маркировка на радара може да се крият пет дрона, а не е възможно да уцелват всички - включително заради размера им. Едновременно с това голяма част от успеха им в началото произтичаше от факта, че са нови на бойното поле.

Как може да се противодейства

Украйна засега се опитва да използва противовъздушни системи и радиоелектронна борба. Изпращането на ниско летящи рояци обаче затруднява стопроцентовата успеваемост.

Киев иска и помощ от Запада - а вече и от Израел (който има опит с иранските дронове) - по-усъвършенствани системи за противовъздушна отбрана, за справяне с дроновете (алтернатива са портативните противосамолетни системи, известни със съкращението MANPADS).

Киев активно изучава свалените дронове и разработва противодронни системи; проблемът е, че този процес ще отнеме месеци.

Защо Иран

Не е потвърдено, че дроновете се сглобяват в Иран; според анализи на украински експерти обаче е известно, че някои от частите са произведени в Китай, а други - в Иран. Дори ислямската република да не ги е изпратила физически, това, според наличните данни, са същите модели, които се ползват в държави като Ливан и Йемен.

Иран стана известен в последните години със способността да създава дронове на базата на съществуващи чужди технологии, но и да създава собствени модели: залавянето на американския RQ Sentinel над източната провинция Хорасан бе най-известният пример за копиране на чужди технологии от ислямската република.

Продукцията ѝ е достъпна: един дрон струва едва 20 хил. долара. За сравнение крилатите ракети, от които Русия изстреля десетки - някои на стойност до 2 млн. - в началото на миналата седмица.

Дори максималният описван брой от украинските сили - 2400 дрона, купени от Иран - да отговаря на действителността, тази сума най-вероятно е по-малка от загубите на Москва от серията ракетни удари в Украйна на 10-11 октомври.

А защо не собствена продукция

Русия не успя да създаде марка безпилотни устройства, подобна на американските, израелските, китайските или турските, независимо че е известна като един от водещите световни производители на оръжия. Пред ТАСС руският полковник Игор Ишчук наскоро завяи, попитан защо се е наложило набавяне от чужбина: "Министерството на отбраната изработи тактически и технически изисквания за дроновете. За съжаление повечето руски производители не могат да ги покрият."

Възможно е и масовото производство на тези апарати вече да е непосилно за Русия - заради прекъснатия достъп до западни компоненти, жизнено необходими и за части от отбранителната индустрия. Друга изказвана в последните месеци теза е, че тя опитва да компенсира недостига си на крилати ракети.

За украинския президент Володимир Зеленски използването на "Шахед" показва и политическото, и военното дъно, което е ударила Русия.

Десетилетия наред те харчеха милиони за собствения си военнопромишлен комплекс. Накрая се наведоха пред Техеран, за да си осигурят съвсем прости дронове и ракети

#Русия Украйна #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"