Диабетици остават без лекарство, здрави го купували за отслабване

Диабетици остават без лекарство, здрави го купували за отслабване
A A+ A++ A

Сериозен недостиг на лекарство за диабетици, защото масово се използва не по предназначение, а за отслабване. Този проблем е още от лятото, а стотици нуждаещи се остават без лечение.

Вече повече от 10 години Костадин Тонков от Пловдив страда от диабет, тип 2. Преди 2 години започва лечение с "Оземпик 1 мг" – инжекция, която се прилага веднъж седмично и се покрива от Здравната каса. Резултатите не закъсняват, а състоянието му бързо се подобрява. От няколко месеца обаче среща трудност с намирането му в аптеките.

“Започна звънене на безброй аптеки, ако има една бройка да се вземе. Стана нервно снабдяването с лекарството. До един момент, когато като отида да го потърся и реагират странно. Започна едно връзкарство при снабдяването и не достига за болните. Съвсем в началото лекуващият лекар каза, че в Русия например, девойките са научили, че от него се отслабва и започват масово да го употребяват с тази цел. Каза, че и тук ще стане това. Това лекарство води до отслабване, но само при диабетно болните, при здрав човек то не действа, или ако действа не е в положителна посока”, разказа той пред bTV.

Мъжът се свързва с фирмата вносител, от която заявяват, че количествата на доставките за България са увеличени. Въпреки това Костадин не може да се снабди с медикамента и е притеснен как ще продължи лечението си.

“Нещо се случва, вносителят го внася, дава го на складовете и оттам изчезва. Миналата седмица трябваше да го взема по протокол и абсолютно никъде го няма. Това лекарство е без аналог в момента, то подобрява метаболизма в организма и оттам всичко се нормализира. Къде отиват тези количества и защо болните сме лишени от единствения ефикасен медикамент. Това са много болни, оставени без лечение”, добави Костадин Тонков.

Фармацевтите също не крият липсата на лекарството.

“Последните 4-5 месеца има проблем, търси се постоянно. Известни количества се отпускат за редовните пациенти, които са по Здравна каса с протоколи, но да се купи на свободна продажба с бяла рецепта е изключително трудно. Дължи се основно на проблема, че има малко количества, отпуснати за страната, а се ползват така нар. "Off label", извън показанията, защото много хора го използват за отслабване”, обясни фармацевтът Константин Калайджиев.
Калин Неделчев е треньор по фитнес и културизъм. Повече от 20 години подготвя състезатели и никога не би препоръчал употребата на този медикамент за редуциране на теглото.

“Използването за отслабване не е лечение, а си е самоназначение от хора, които искат да отслабват. Да, има ефект, отслабва се, но според мен е доста вредно за здравето, психическото, уврежда и метаболизма в дълготраен план”, каза Калин Неделчев.

По думите му няма как химията да замени спорта, но всичко е въпрос на личен избор.

“Хората никога няма да спрат да увреждат здравето си, за да са по-хубави и по-известни. Преди точно 100 години заможните дами в Западна Европа са пиели капсули с яйца от глисти, за да отслабват и това ще продължи винаги. И след 100 години жените ще ползват безумни неща, за да отслабват и да са по-хубави. Унищожават се и това е”, добави той.

Лекарите са категорични, че медикаментът е предназначен за диабетно болните и не трябва да се подменя употребата му.

“Това носи вреди, всяко лекарство има странични ефекти и може да доведе до тежки усложнения, включително животозастрашаващи. Диабетиците нямат избор. Това е лекарство за техните нужди и всяко маневриране в различна посока крие големи рискове, влошаване на тяхното състояние и до остри усложнения, каквито са диабетната кетоацидоза и други остри състояния, които съкращават техния живот. Затова те трябва да имат необходимото лечение”, заяви ендокринологът и началник Клиника по Вътрешни болести д-р Лъчезар Лозанов.

Според ендокринолога д-р Лъчезар Лозанов проблемът е многопластов и много фактори влияят за задълбочаването му. За да се реши обаче, трябва да бъде забранена продажбата на медикамента с обикновена бяла рецепта.

“Една от причините е изписването на медикамента, без да е необходимо той да бъде изписан. Фитнес инструктори също изписват без необходимите изследвания и показания. Определени медицински центрове също изкупуват големи количества от медикаментите, за да бъдат прилагани на техните пациенти с търговска цел. Всичко това води до този тежък дефицит, който продължава вече месеци наред, въпреки че фирмата производител доставя 30-40% повече от преди. Смятам, че едно от правилните решения е този медикамент да бъде изписван само с протоколи. В аптечната мрежа има случаи, в които пациентът отива и си го взима без рецепта. Така че, когато имаме контрол от самите лекари и фармацевти, би трябвало да се регулира пазарът”, каза той.

От Здравното министерство потвърждават, че и при тях са постъпвали сигнали от граждани за затруднения при отпускането на конкретното лекарство в аптеките, както и за прилагането му извън характеристиките.
“След извършен анализ на получената информация Министерството на здравеопазването е възложило на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и Изпълнителна агенция по лекарствата извършване на проверки”, съобщават от МЗ.

#диабет #Лекарството

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"