Конституционалисти: Има ли изход от патовата ситуация в парламента

Конституционалисти: Има ли изход от патовата ситуация в парламента
A A+ A++ A

Изходът от безпрецедентната патова ситуация, в която изпадна 48-ото Народно събрание, е кворумът да бъде свален и залата да посочи председател с по-малко от 121 гласа. Такива становища изразиха конституционалисти пред NOVA.

Възможно ли е въпросът да бъде поставен на масата на Конституционния съд?

Най-бързият изход от ситуацията е, ако кворумът в зала падне, смята докторът по конституционно право Симона Велева.

Шеф на парламента се избира с обикновено мнозинство. „Конституцията няма никакъв проблем, който да създава или да се налага някаква промяна, която да ни изведе от този проблем. Напротив - необходима е политическа воля, необходим е консенсус”, смята Велева.

Според доцент Наталия Киселова, обаче, спасителната идея, която предложиха вчера от „Демократична България” за ротация на председател, не е за отхвърляне.

„Много е вероятно да няма реален изход дори и след оттеглянето на г-н Минчев. Това, което Христо Иванов предложи, е европейска практика и не биваше да бъде отхвърлена толкова бързо. Това щеше да даде възможност на ПП първи да претендират да председателстват НС. Конституцията не предвижда никаква ротация. Дори и да се възприеме такъв модел, той ще бъде на добра дума - джентълменско споразумение. Тук не може да се говори за валидно юридическо избиране на двама председатели, които да се сменят помежду си”, категорична е доц. Киселова.

Така първото заседание на парламента може да продължи и много по-дълго, отколкото си представяме. Юристите обаче са категорични - ремонт на Конституцията не е нужен.

Възелът в 48-ото Народно събрание може да бъде разплетен само от самите политици. Има опция въпросът да бъде отнесен и в Конституционния съд.

#Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"