44% от българските деца живеят в бедност

44% от българските деца живеят в бедност
В страните от Централна и Източна Европа около 600 000 деца живеят в резидентна грижа. Снимка: Picture Alliance/DPA
A A+ A++ A

Децата в България, които живеят в бедност, достигат 44%, заяви Микела Коста, член на работната група по деинституционализация към Европейската комисия.

Около 20% от децата в Европа живеят в бедност. Ако погледнем България, то числото е вече 44%. Попадането на децата в домове и институции е особено вредна за тях. Доказано е, че забавя развитието им и влошава тяхното благосъстояние”, каза Коста, цитирана от БГНЕС.

„Съвсем ясно е, че има много обезпокояващи фактори, все още бедността и социалната изолация са фактори за това децата да се озоват в системата на грижа”, допълни тя.

По нейна информация около 1 милион деца в Европа живеят извън своите семейства.

Въпреки това институционализацията на децата в Европа е все още широко разпространена, това важи много за държавите от бившата съветска система, продължи Коста.

Тя цитира и данни на ООН, според които в страните от Централна и Източна Европа около 600 000 деца живеят в резидентна грижа.

Деинституционализация е възможна тогава, когато има воля да се осигурят добри форми на алтернативна грижа, заяви Коста.

В период на криза един много сериозен проблем са сериозните разходи на прехода от старата система към нова, продължи тя.

„Затова деинституционализацията трябва да стане ключов приоритет на ЕС, с интелигентно използване на средствата могат да се финансират краткосрочни проекти, които могат да изпълнят дългосрочни цели", обясни Микела Коста.

#България #деца #бедност #Европейската комисия #криза #Европа #Централна и Източна Европа #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници