Депутатите пак не избраха председател на НС (ОБЗОР, ХРОНОЛОГИЯ, ВИДЕО)

Депутатите пак не избраха председател на НС (ОБЗОР, ХРОНОЛОГИЯ, ВИДЕО)
стоп кадър/БНТ
A A+ A++ A

И на втория ден от първото заседание на 48-ото Народно събрание депутатите не успяха да намерят мнозинство за избор на председател. В четвъртък се проведоха две процедури по избор, но и те бяха безуспешни като вчерашните две. Трите председателски съвета през деня също не доводоха до това партиите да намерят единодушно решение.

Така опитите за избор на председател ще продъжат в петък, когато ще бъде третият ден на първото заседание.

В началото на пленарния ден в четвъртък беше направен трети опит за избиране на председател, като този път номинациите бяха четири - Росен Желязков (ГЕРБ), Йордан Цонев (ДПС), Петър Петров ("Възраждане") и Кристиан Вигенин (БСП). От ПП спазиха обявеното късно в сряда решение да не издигат отново Никола Минчев за поста. Това обаче по никакъв начин не реши проблема, защото издигнатите кандидати получиха същата подкрепа като вчерашната - т.е. по-малка от нужната. Така отново шеф на Народното събрание не бе избран.

Председателстващият заседанието Вежди Рашидов обяви, че това е последният опит за избор на председател под формата на сблъсък между отделните формации. Депутатите излязоха в едночасова почивка и председателски съвет търси консенсусно общо решение. Почивката продължава значително повече от час, а вторият за деня председателски съвет не стигна до решение. Малко след него започна и трети, след като той свърши, заседанието най-сетне бе подновено и дебатът се прехвърли в залата.

Междувременно от ГЕРБ оттеглиха първоначалния си кандидат Росен Желязков, но предложиха Вежди Рашидов, а по-късно той оттегли номинацията си. В крайна сметка при второто гласуване на кандидатите за председател за деня на балотаж отидоха Кристиан Вигенин (БСП) и Йордан Цонев (ДПС), но нито един от тях не бе избран.

До безпрецедентната ситуация за тридневно първо заседание се стига, защото формациите не могат да намерят мнозинство, а в същото време заседанието не може да бъде прекратено и парламентът не може да се занимава с друго, докато не бъде избран председател. Така работата на парламента беше блокирана още на старта, защото първото заседание ще продължи докато не бъде избран председател.

17.21 часа. Четвърти неуспешен опит, заседанието продължава утре

При четвъртата процедура по избор на председател отново се стигна до балотаж. Този път между Цонев и Вигенин. Кандидатът на ДПС бе подкрепен само от партията си и от ГЕРБ и получи 102 гласа "за". Предложението на БСП бе подкрепено от социалистите и от 49 депутати от ПП. Депутатите от "Български възход" не участваха в гласуването.

В крайна сметка отново никой не беше избран за поста, а Вежди Рашидов обяви "почивка" до утре сутринта, когато за трети пореден ден първото заседание на 48-ото Народно събрание ще продължи.

17.07 часа. Новите номинации - Цонев, Цвета Рангелова и Вигенин

От ДПС отново издигнаха Йордан Цонев за председател. От "Възраждане" смениха Петър Петров с Цвета Рангелова. Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък посочи, че след като няма консенсус около Рашидов, то партията отново предлага Кристиан Вигенин. От ГЕРБ взеха думата, за да кажат, че няма да издигат кандидат, същото направиха и от ПП.

17.03 часа. Вежди Рашидов оттегля кандидатурата си

Председателстващият заседанието Вежди Рашидов взе думата преди да започнат формалните номинации и след кратка реч обяви, че оттегля номинацията си.

"Оттеглям я в името на разума и ви моля, много ниско стойте до хората", каза той.

Той се извини на Корнелия Нинова за острите думи, които е отправял през годините към нея. Размяната на остри реплики бе спомената по-рано и от самата Нинова.

До днес ме гризе съвестта, че съм допуснал с една дама така да се държа, каза той.

След като приключи с изказването си, депутатите дълго го аплодираха, а той призна, че се е разчуствал.

16.54 часа. Прекратиха дебатите по правилата

Заседанието бе подновено, а почти веднага след него единодушно с гласуване депутатите решиха дебатите по процедурните правила да бъдат прекратени.

Предложението за това беше на Десислава Атанасова от ГЕРБ, която го мотивира с това, че не са направени предложения за промяна в тях.

Предстои и формалното предлагане на кандидати за председател. Това е третата процедура.

16.18 часа. Депутатите пак излязоха в почивка

По искане на ДПС заседанието беше прекъснато за почивка, която този път беше обявена като 15-минутна.

15.47 часа. Спор около критериите

Депутатите влязоха в спор около евентуалните критерии за председател на парламента.

Докато се обсъждаха евентуални критерии, които да бъдат включени в процедурата, някои партии обявяваха евентуални номинации.

"В момента обсъждаме варианти за критерии без да предлагаме процедурни правила, а имаме очакването до края на деня да произведем избор. Преди да сме спазили формата за вземане на решения, вече предлагаме номинации. А ние трябва да се обединим около това ще имаме ли критерии или ще оставим да се правят предложения с номинации", посочи Росен Желязков от ГЕРБ

После стигна до дебат дали въобще трябва да има допълнителни критерии, каквито по-рано представиха от ПП и "Възраждане".

В обсъждането се намеси и съпредседателят на ПП Атанас Атанасов. "Единственият критерий, на който трябва да отговаря председателят на Народното събрание, е да е народен представител", каза той.

В отговор Асен Василев посочи, че ПП не настоява на критериите, но идеята им била да се погледне към хора извън първоначалните номинации.

По-рано Даниел Митов от ГЕРБ посочи, че не е ясно как биха могли да бъдат измерени критериите на ПП за това кой колко е конфликтен например.

Ето и хронологията от днес, предадена от "Медиапул":

15.35 часа. ДПС не се отказва от Цонев

От ДПС обявиха, че за разлика от всички останали формации, не се отказват от досегашната си номинация - тази на Йордан Цонев. От Движението призоваха останалите партии да не гледат на Цонев като на тясно партийна кандидатура, а като такава на депутат с изключително много опит, който можел да овладява политическите страсти.

15.11 часа. Нинова нападна ПП и подкрепи Рашидов

От парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова остро разкритикува ПП и се обяви за обединение около идеята Рашидов да поеме поста.

"Репликата да се видим в зала "Запад", за да няма задкулисие е индиректно обвинение, че всички други сме се събрали на най-официалното място, председателския кабинет и дискутираме в парламентарната зала нещо задкулисно. Няма да позволим да ни върнат в образ на задкулисие. Може да сте тук само от година, но тези хора са изстрадали битката със задкулисието. Не сме се борили шест години с мафията и задкулисието, за да си позволява някой освен да ни открадне програмата, а и образа", каза Нинова.

От думите на Нинова се разбра, че на някой от председателските съвети днес партиите се обединили около "крехкото съгласие" всички да си оттеглят досегашните кандидати и до принципното обединение да подкрепят Рашидов.

Тя обясни, че това "крехко съгласие" се разпаднало "преди 15 минути" на последния председателски съвет. Тя обяви, че БСП подкрепя идеята Рашидов да поеме поста и ако се се постигне съгласие, то тогава социалистите пак ще издигнат Вигенин и подчерта, че той покривал и критериите на ПП.

15.00 часа. "Възраждане" оттегля Петров, но ще предложи друг

От "Възраждане" обявиха, че оттеглят номинацията на Петър Петров за председател, но ще предложат друг на негово място.

Партията предлага за поста да се издигат кандидати, към които "първата реакция да не бъде "този не", а да бъде "този кой е" - тоест да е ново лице на политическата сцена.

"В нашата група имаме достатъчно добре подготвени юристи и когато дойде времето за номинации, ще предложим един от тях, който не е бил от толкова дълго време в политиката", посочи той.

14.51 часа. От трибуната ГЕРБ предложи Рашидов да бъде избран за председател

От парламентарната трибуна Десислава Атанасова от ГЕРБ призна, че партията е предложила Рашидов да остане на поста, но идеята не е събрала пълна подкрепа.

"Предложих да се обединим, да търсим съгласие по други критерии, лишени от политическа пристрастност. След като не можем да намерим критерии, тогава нека да изберем за председател на парламента най-възрастния, като това предложение беше обективно, че той ще има зам.-председатели, заяви Атанасова. И това не беше прието. Второто предложение беше да заложим на вариант, при който първа и втора политическа сила оттеглят и ние го направихме. Да изберем третата, номинацията на Йордан Цонев също не събра гласове. Очевидно като че ли не си даваме сметка, че повече от 30 часа се въртим в кръг", разказа тя.

И след като призна, че идеята не е намерила единодушна подкрепа, Атанасова все пак предложи и в зала отново "възрастта" да критерият за избор.

14.39 часа. ПП предлага критерии за председател

От парламентарната трибуна съпредседателя на ПП Кирил Петков предложи председате да бъде избран по три критерия - предишен опит като председател или зам.-председател, кандидатът да не е конфликтна личност, да е сс високо обществено доверие.

"Ако направим дискусия по тези три неща, не си подвикваме и се уважаваме, мисля, че имаме шанс да направим това, което очаква обществото", каза Петков.

14.32 часа. На председателския съвет било предложено шеф на НС да остане Рашидов

Третият председателски съвет приключи и заседанието най-сетне бе подновено. След председателският съвет така и не се разбра да се е стигнало до консенсус. Христо Иванов от ДБ единствен говори пред журналистите и обяви, че няма консенсус.

По информация на Mediapool на съветът от ГЕРБ предложили Вежди Рашидов да бъде избран за председател, но заседанията да не се водят от него, а от зам.-председателите от различните формации.

По неофициална информация ПП и ДБ не са подкрепили идеята, но БСП и ДПС са склонни да гласуват "за" и така вече Рашидов би събрал нужната подкрепа.

13.14 часа. Тече трети за деня председателски съвет

Представители на седемте формации в 48-ото Народно събрание са се събрали на трети за деня председателски съвет в опит да вземат общо решение за това как да бъде избран председател на НС.

12.43 часа. Почивката продължава, партиите пак не се разбраха

Обявената преди повече от два часа уж едночасова почивка продължава. Междувременно се разбра, че на председателския съвет не е бил постигнат консенсус за това по какъв начин да бъде избран председател на парламента.

12.30 часа. Нито една формация не отиде на срещата на ПП

На обявената за 12 часа публична среща за обсъждане на варианти за избор на председател не се появи нито една формация. Домакините от ПП влязоха в залата 20 минути по-късно с обяснението, че са чакали председателския съвет да приключи.

Така и не се разбра по каква причина от ПП смятат, че публична среща ще стигне до решение, след като дори на председателските съвети не се стига до единодушие за разрешаване на проблема.

Кирил Петков и Асен Василев обявиха, че идеята им е била публично да се обсъдят критерии за номинации на шеф и обясниха, че една от техните идеи е формациите да номинират по двама депутати, но не от своята, а от други парламентарни групи.

Двамата обаче не казаха кого биха номинирали, защото това не било обсъдено с парламентарната им група.

11.50 часа. Почивката продължава, още няма решение

Все още на председателски съвет не е взето решение по какви критерий да бъде избран председателят на Народното събрание, след като "събиране на мнозинство" в момента не важи, понеже има паритет, и никой не преодолява изискванията на конституцията.

Това каза пред журналисти Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"След като няма съгласие по темата най-голямата партия да излъчи председател, както видяхте, втората по големина оттегли своята номинация. Ние сме съгласни на разговори третата да номинира председател, или друг подход - най-възрастният, най-опитният, и др., стига да има начин парламентът да заработи", каза тя.

Атанасова обяви, че не ГЕРБ няма да иде на срещата на ПП още повече, че тече председателски съвет. "Не считаме, че от ГЕРБ трябва да ходи където и да е, в която и да е зала, защото в голямата зала на НС в открито заседание всеки може да отстои публичната си политическа позиция", добави тя.

10.51 часа. ПП предлага лидерска среща, която да се излъчва на живо

На пресконференция в кулоарите на парламента от ПП предложиха среща между ръководствата на седемте формации в парламента, на която да се търси решение за председател. Идеята на Кирил Петков и Асен Василев е тези разговори да се излъчват на живо и да за публични.

Това предложение беше лансирано докато продължаваше да се провежда председателски съвет между представителите на всички формации, които обаче не е публичен.

"Преди 10 месеца този процес работеше успешно. Единственият начин всички български граждани да са сигурни, че няма нищо задкулисно, няма сделки и др., дебатът да се състои пред всички. И хората, които могат да взимат решения да присъстват там. И г-н Бойко Борисов, ако реши - да заповяда", каза Кирил Петков.

Предложението им е срещата да е проведе в 12.00 часа днес в парламента.

10.43 часа. От ГЕРБ са готови да не издигат повече Желязков

По време на почивката Десислава Атанасова от ГЕРБ обяви, че партията е готова да не издига повече Желязков в именто на намиране на решение на проблема.

"Време е да покажем мъдрост, разум и държавническо мислене, за да може българският парламент да проработи. В противен случай ще влезем в тежка конституционна криза, която засяга не само законодателната дейност на парламента, а намирането на решения на всички проблеми, които стоят пред българските граждани", каза тя.

Атанасова подчерта, че председател трябва да бъде избран днес.

10.23 часа. Депутатите излязоха в едночасова почивка в търсене на решение

Председателстващият заседанието Вежди Рашидов обяви почивка от 1 час, в която отново да се събере председателски съвет, а на него да се търси различно решение на създалата се ситуация.

10.22 часа. За пореден път няма избран председател

При балотажа нито Желязков, нито Цонев успяха да съберат повече гласове "за", отколкото "против" и "въздържал се". За Цонев гласовете бяха 35 гласа "за" (ДПС), 95 гласа "против" и 43 гласа "въздържал се". За Росен Желязков вотът беше - 102 гласа "за" (ГЕРБ и ДПС), 97 гласа "против" и 39 гласа "въздържал се".

10.18 часа. Отново балотаж, този път между Желязков и Цонев

При първото гласуване в новата процедура отново се стигна до балотаж, но тъй като този път Минчев не беше сред кандидатите, то той е между Росен Желязков от ГЕРБ и Йордан Цонев от ДПС.

10.14 часа. БСП пак предложи Вигенин, а ДПС - Цонев

От БСП отново издигнаха Кристиан Вигенин, а от ДПС пак предложиха Йордан Цонев за председател.

10.13 часа. ПП официално обяви, че няма да издига кандидат

От парламентарната трибуна от ПП обявиха официално, че няма да издигат кандидат за поста. "Възраждане" обаче отново предложи Петър Петров.

10.11 часа. ГЕРБ отново предлага Росен Желязков

Десислава Атанасова от ГЕРБ обяви, че формацията отново издига Росен Желязков за председател. От думите ѝ се разбра, че по време на председателския съвет е взел решението това да е последният опит за "пряк сблъсък между кандидатури".

10.07 часа. Предстои ново гласуване за председател

Председателстващия заседанието Вежди Рашидов обяви в началото на подновеното заседание, че ще бъде направен още един опит за избор на председател. А ако и той е неуспешен - ще се проведе нов председателски съвет в търсене на различни решение на въпроса. Преди подновяването на заседанието също имаше председателски съвет, но нито една формация не коментира официално какво е било обсъждано на него.


#48-ото народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"