Украйна призна независимостта на "Чечеченска република Ичкерия"

Украйна призна независимостта на "Чечеченска република Ичкерия"
A A+ A++ A

В сряда Върховната Рада на Украйна взе решение да признае "Чеченската република Ичкерия“ за "временно окупирана от Русия територия“ и осъди "геноцида над чеченците“.

Според информацията на Radio Free Europe в момента украинското правителство се занимава с разработването на "електронна площадка, на която да се проведат референдуми за независимост и на други национални републики в състава на РФ – Дагестан, Татарстан, Башкортостан и т.н.“

Изданието се позовава на свой украински източник, който също посочва, че Украйна наблюдава отблизо "националните движения на башкири, татари, кумики, ингуши, калмики, ерзяни и други народи, поробени от Руската федерация, и е готова за диалог с тези сили. които искат деколонизация и са готови да положат усилия по пътя“.

Депутатът от фракцията "Слуга на народа“ Олег Дунда заяви, че "демонтажът“ на Русия ще стане след "година-две“. Освен това той каза, че "в края на 2022 г. - началото на 2023 г. планирани референдуми ще се проведат в Татарстан, Башкортостан, Калининградска област, най-вероятно в почти всички региони на Северен Кавказ, вероятно Бурятия...“

Наскоро Вил Мирзаянов, ръководител на татарското "правителство в изгнание“, също живеещ в САЩ, поиска от Володимир Зеленски да признае независимостта на Татарстан.

Такова решение отдавна е подготвено от украинските парламентаристи. Още през юли чеченският сепаратист и "премиер на Ичкерия в изгнание" Ахмед Закаев назначи за консул на "републиката" в Киев Юрий Шулипа.

Самият Закаев дойде в Киев през юни и се срещна с украински депутати, след което се появи идеята за законопроекта. След посещението си украинският депутат Олексий Гончаренко основа депутатското сдружение "За свободен Кавказ“ за "помощ на потиснатите народи от Северен Кавказ“.

Гончаренко подготви и проектозакон за признаване на "черкезкия геноцид“ – така че скоро ще видим такова решение на украинските парламентаристи.

Припомняме, че на страната на въоръжените сили на Украйна се бият чеченски бойци, които емигрираха на Запад и в Турция в средата на 2000-те години, някои от тях участваха в гражданска война в Сирия.

#Русия Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »