Би Би Си: Криптокралицата Ружа Игнатова има свои хора в БГ службите, те са я предупредили преди "да духне"

Би Би Си: Криптокралицата Ружа Игнатова има свои хора в БГ службите, те са я предупредили преди "да духне"
A A+ A++ A

Ружа Игнатова, известна още като "изчезналата криптокралица", е получила информация, че е разследвана за измамата ѝ с криптовалута на стойност 4 милиарда долара, преди да изчезне, предаде Би Би Си.

42-годишната жена, родена в България, се издирва за предполагаемата й роля в провеждането на измама с OneCoin. Файлове от срещи на Европол, разгледани от Би Би Си, показват, че издирваната от ФБР Игнатова е знаела за опитите да бъде арестувана месеци преди да се изпари.

Полицейски документи били предадени на подкаста The Missing Cryptoqueen от Франк Шнайдер, бивш шпионин и доверен съветник на Игнатова.

Шнайдер твърди, че документите е получил от самата криптокралица на USB флашка. Според него метаданните на файловете предполагат, че тя се е сдобила с информацията за това, че я разследват чрез собствените си контакти в България.

Сега Шнайдер е изправен пред екстрадиране в САЩ за предполагаемата си роля в измамата с OneCoin.

Игнатова изчезна на 25 октомври 2017 г. През юни 2022 г. тя беше добавена към списъка с 10-те най-издирвани лица на ФБР.

"Операция Сателит"

Полицейските данни съдържат презентации, направени на среща на Европол под името "Операция Сателит" в Хага на 15 март 2017 г.

Според документите на срещата са присъствали ФБР, Министерството на правосъдието на САЩ и окръжният прокурор на Ню Йорк. Участвали са и служители от Великобритания, Германия, Нидерландия, Дубай и България.

Документите съдържат информацията, че американските власти са разполагали с "високопоставен поверителен информатор" в схемата, банкови сметки в OneCoin, получаващи средства от инвеститори. Записани са и неуспешни опити на британската полиция на Лондон да интервюира Игнатова, обяснява Би Би Си.

ФБР не коментира документите на Европол, но специален агент Пол Робъртс обяснява за The Missing Cryptoqueen:

"Имаше разследвания по целия свят срещу нея и срещу OneCoin като цяло, за много от които тя беше научила поради действията на правоприлагащите органи в други държави."

През 2019 г. американски прокурори обявиха пред съда, че Шнайдер е този, който й е предоставил поверителна полицейска информация, въпреки че не е ясно дали обвиненията се отнасят конкретно до изтеклите файлове, разгледани в подкаста.

Той отрече да се е сдобивал с документите и каза:

"Когато българите са участвали в определени срещи на Европол, били са й нужни само часове, за да получи протокола за това какво е казано на тези срещи. Мога само да заключа, че (информацията) е дошла от кръговете, в които се е навъртала, и връзките, които е имала с различни влиятелни личности".

Документите показват, че на срещата на Европол са присъствали представители на българското МВР. Би Би Си е попитала министерството ни дали неговите служители могат да носят отговорност за изтичането на информация, но не е получила отговор. Никой друг присъстващ орган на реда не коментира как е излязла информацията.

Европол каза пред Би Би Си, че проучва въпроса, добавяйки:

"Този ​​сложен сценарий с много заинтересовани страни затруднява оценката къде и как може да се е случил подобен инцидент".

Министерството на правосъдието на САЩ, окръжната прокуратура на окръг Ню Йорк и полицията в Дубай не коментираха, отбеляза Би Би Си.

#Ружа Игнатова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"