НА ЖИВО Втора цедка в Парламента! Депутатите пак се събират в опит да изберат пръв сред равни

НА ЖИВО Втора цедка в Парламента! Депутатите пак се събират в опит да изберат пръв сред равни
A A+ A++ A

Нещо като втори първи учредителен ден ще наблюдаваме днес в Народното събрание. Безпрецедентният случай стана възможен, след като вчера в над 8-часово заседание 48-ият Парламентът не съумя да избере свой председател. Това доведе до страшни крамоли и нападки, каквито сме свикнали да чуваме в пленарна зала, но не и на тържественото първо заседание.

По Конституция обаче решението за нов председател, пръв сред равни, трябва да се вземе именно в първия ден затова партиите приложиха лека хитрост, като на практика излязоха в почивка до днес.

Най-много гласове вчера получиха Никола Минчев от "Продължаваме промяната" и Росен Желязков от ГЕРБ. На второто гласуване ДПС не подкрепи кандидата на ГЕРБ и той остана с по-малък вот.

Късно снощи партията на Кирил Петков и Асен Василев обяви, че оттегля номинацията на Минчев, за да не вкарват страната в конституционна криза и остават конструктивно в опозиция.

"Ние дадохме шанс на всички парламентарни групи да се обединят около най-достойния кандидат, издигнат от ПП - г-н Никола Минчев. Във втория рунд на гласуването той спечели най-много гласове и въпреки всичко не можахме да излъчим председател. Тъй като се появи обвинение, че ние пречим на възможността да се направи избор, парламентарната група реши на свое заседание да не издига кандидат и да даде възможност на останалите да проведат гласуване", каза Гюров.
Асен Василев заяви, че като опозиция партията ще гласува против номинацията на Росен Желязков от ГЕРБ, а групата им тепърва ще решава дали да подкрепи кандидата на друга партия.

Днес острието на ГЕРБ Делян Добрев обяви, че ПП не прави крачка назад, а напротив - с оттеглянето на Минчев от надпреварата вкарват страната в нова криза и тотално блокират работата на НС.

БСП и Възраждане пък преди днешното заседание казаха, че си стоят зад своите кандидатури и не са мислили кого да подкрепят, ако те отпаднат.

Работата ще продължи в 10.00 ч. тази сутрин, а преди това политическите сили се събират на извънреден председателски съвет.

#НС #Парламент #председател #нов председател

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"