Ползите от киселото мляко

Ползите от киселото мляко
A A+ A++ A

Киселото мляко е богато на калий, калций, протеини, витамини от групата В.

Проучванията показват, че то усилва и укрепва имунната система.

Лактобацилите в киселото мляко подпомагат нормалното функциониране на червата, увеличават количеството на усвоените хранителни вещества, запазват храносмилателната система здрава, укрепват имунната система.

Включването в ежедневното меню на порция кисело мляко е подкрепено с много медицински факти. Учени от Калифорнийския университет са стигнали до извода, че приемащите кисело мляко имат по-голямо количество гама-интерферон (ключов компонент за правилното функциониране на имунната система).

Киселото мляко съдържа четири различни живи култури, на които се дължи здравословният му ефект: L. acidophilus, L. bulgaricus, S.thermophilus и не на последно място бифидобактерии.

На пазара има кисели млека, които не съдържат посочените горе живи култури и съответно не могат да окажат положително влияние. За това е важно да проверяваме внимателно етикетите на стоките, които купуваме.

По-здравословно е да купуваме натурално кисело мляко, което да овкусяваме с плодове, отколкото да консумираме готовите плодови млека. Последните съдържат оцветители, подобрители, аромати, които не се славят като най-полезните съставки на храната.

Приемът на кисело мляко осигурява на организма ензимите, необходими за усвояване на млечните продукти. Така например, за да бъде усвоен калцият (съдържащ се в тях), той трябва да „навлезе“ в организма с киселинна матрица. Съдържащата се в киселото мляко млечна киселина е идеалният съюзник за извършване на този процес.

250 грама  кисело мляко съдържат с около 25% повече калций в сравнение с прясното мляко.

Жените, които консумират 4 порции кисело мляко седмично, страдат значително по-рядко от инфекции на пикочно-половата система.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"