Банките кредитори с нова оферта за Гърция

Банките кредитори с нова оферта за Гърция
Чарлз Далара, директор на Института по международни финанси. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Големите банки кредитори на Гърция отправиха снощи нова оферта към Атина, която цели намаляване на публичния дълг на страната, съобщи представителят на банките – Институтът по международни финанси (ИМФ).

„По време на вчерашните дискусии генералният директор на ИМФ Чарлз Далара отправи нова важна оферта от името на частните инвеститори“, посочва говорителят на тази група за натиск, цитиран от „Уолстрийт джърнъл“.

„Става въпрос за размяна на дълг на доброволна основа в подкрепа на Гърция. На този етап не мога да съобщя повече детайли“, добави той.

В понеделник председателят на ИМФ Чарлз Далара заяви, че помощта, която частният сектор може да отпусне на Гърция, „си има граници“, по повод искането на лидерите от еврозоната банките да поемат по-голяма част от бремето на страната.

Той уточни, че ако се окаже натиск върху частния сектор да увеличи помощта си за Гърция, това може да доведе до тежки и „заразни“ последици, които ще се отразят на европейския икономически растеж и работните места в ЕС.

Първата оферта, която ИМФ отправи на Гърция, беше на 21 юли за намаляване на обема и лихвите на гръцкия дълг и/или отлагане на падежа на този дълг. Офертата беше игнорирана, като европейските страни, начело с Германия, настояваха, че тя трябва да бъде по-благоприятна за Гърция.

#еврозона #еврозоната #ЕС #Чарлз Далара #Атина #Институт по международни финанси (ИМФ) #банки кредитори #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »