"Джеймс Уеб" засне величествена снимка на Стълбовете на сътворението

"Джеймс Уеб" засне величествена снимка на Стълбовете на сътворението
A A+ A++ A

Най-новият космически телескоп „Джеймс Уеб“, плод на сътрудничеството между космическите агенции на САЩ, Европа и Канада, засне величествена снимка на Стълбовете на сътворението – това са колони от междузвезден газ и прах в мъглявината Орел на около 7 000 светлинни години от Земята.

Повечето от вас, разбира се, дори и тези, които нямат особено голям интерес към астрономията и космическите изследвания, са виждали и преди Стълбовете на сътворението – благодарение на фотографиите на по-стария телескоп „Хъбъл“. Припомняме ви такава снимка от „Хъбъл“ по-долу:

Стълбовете на сътворението, заснети от „Хъбъл“. Photo credit : NASA, Jeff Hester, and Paul Scowen (Arizona State University)

Какво обаче прави новата снимка на „Джеймс Уеб“ толкова по-значима в сравнение с предходните?

Фотографиите на „Хъбъл“ са заснети във видимия диапазон на електромагнитния спектър, т.е. в тези дължини на вълните, които се възприемат от човешкото око. Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ обаче работи в инфрачервения диапазон, който е недостъпен за човешкото око. Поради това новата фотография е изкуствено оцветена и адаптирана, за да можем да я разберем. „Джеймс Уеб“ е снимал със следните филтри: 0.9 (оцветено в маджента), 1.87 (в синьо), 2 (в циан), 3.35 (в жълто), 4.44 (в оранжево) и 4.7 (в червено), числовите стойности са в микрони. Различните филтри визуализират междузвездния прах по различен начин – при наблюдения в близката инфрачервена област прахът става почти прозрачен, а при по-големи дължини на вълните започва да сияе на определени места.

Така изследователите могат да разберат много по-добре структурата на Стълбовете на сътворението и да разкрият в детайли процесите на звездното раждане, които протичат в тях.

Източник: ЕКА

#Джеймс Уеб #космос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »